друкувати


Рада проголосувала законопроект про фермерські гоподарства

22 травня 2018, 12:52

Депутати Верховної Ради України 230-ма голосами проголосували у першому читанні за законопроект №7060, який має підтримати розвиток фермерських господарств. Про це повідомляє сайт парламенту.

Нагадаємо, що в Раді зареєстрували законопроект, який дозволить здешевити сільгосптехніку на 20-30%.

У пояснювальній записці до цього законопроекту ідеться, що в останні роки невпинно зростає вага і вплив України на світовому ринку продовольства, проте нинішній стан розвитку села все ще залишається нестабільним.

 

Світовий досвід показує, що основу аграрного сектору країн з розвинутою ринковою економікою становлять саме малі та середні сільськогосподарські товаровиробники – фермерські господарства сімейного типу, які відіграють важливу роль у виробництві сільськогосподарської продукції і залишаються стабілізуючою ланкою господарювання, яка компенсує зниження обсягів виробництва продукції сільського господарства на окремих аграрних підприємствах, забезпечує продовольчі потреби населення і формує грошові доходи селян, ­ — вважають автори законопроекту.

Також повідомляється, що, за даними Світової Організації продовольства та сільського господарства (ФАО), у сімейних фермерських господарствах – найбільш поширеній формі господарювання у сільській місцевості – виробляється понад 83% валового виробництва продукції тваринництва та понад 51% продукції рослинництва у світі. У Європі сімейні та переважно самозайняті форми господарювання в сільській місцевості домінують практично в усіх галузях сільського господарства.

Якщо поглянути на вагу сімейних ферм у сільському господарстві Євросоюзу, то вона надзвичайно велика: біля 85% усіх ферм ЄС є сімейними, і обробляють близько 70% всіх сільськогосподарських земель", — зазначається у пояснювальній записці.