друкувати


За три роки аграрії залучили 2,85 млрд грн завдяки аграрним розпискам, — ВАР

21 травня 2018, 12:29

Від початку реалізації в Україні проекту аграрних розписок, із 2015 року, вітчизняні аграрії залучили 2,85 млрд грн для розвитку бізнесу. Про це повідомляє сайт Всеукраїнської аграрної ради, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що для вдосконалення процедури співпраці з вітчизняними сільгоспвиробниками, в рамках форвардної програми (закупівлі зерна майбутнього врожаю), Державна продовольчо-зернова корпорація України (ПАТ ДПЗКУ) почала використовувати систему аграрних товарних розписок.

Повідомляється, що загалом в Україні за цей період було видано 457 аграрних розписок, з яких 285 – фінансових (залучено 1,25 млрд грн) та 172 – товарні (залучено 1,6 млрд грн).

Такими результатами поділився Кирило Мухомедзянов, спеціаліст із фінансового сектору проекту IFC «Аграрні розписки в Україні» в рамках V Міжнародної конференції аграрних інвесторів Agri Invest Forum 16 травня у Києві.

До 2018 року в Україні діяв пілотний проект, який включав кілька областей. Цьогоріч його дія інструменту фінансових розписок розширилася на всю територію країни. За період реалізації було видано 457 розписок (285 фінансових і 172 товарні)", — поділився експерт.

Мухомедзянов додав, що лише у 2018 році аграрії залучили 1,7 млрд грн за 275 розписками.

За його словами, інструментом аграрних розписок можуть користуватися усі без виключення виробники — від дрібних і середніх до агрохолдингів. Хоча насамперед цей інструмент зорієнтований на сегмент невеликих гравців.

За даними IFC, за 2015–2018 роки інструментом аграрних розписок скористалися переважно середні та дрібні господарства — 53% і 38% відповідно.

Наразі ми працюємо над створенням можливості використовувати аграрні розписки у тваринництві, зокрема, свинарстві та молочарстві", — додав Мухомедзянов.