друкувати


Через відсутність реформ на митниці та у ДФС бюджет недоотримує 130 млрд грн – дослідження

21 травня 2018, 10:27

Через відсутність системних реформ на митниці та у Державній фіскальній службі України (ДФС) бюджет країни недоотримує близько 130 млрд грн. Такі дані були оприлюднені на III Open Economic Forum: «Економічне зростання та створення робочих місць: порядок денний для України» у Києві, повідомляє «Інтерфакс».

Нагадаємо, що у Мінфіні розповіли, коли очікувати на завершення реформи ДФС.

Повідомляється, що за даними Інституту соціально-економічної трансформації (ІСЕТ), які виголосив директор ІСЕТ Ілля Несходовський, сумарна цифра збитків, які щорічно несе державний бюджет внаслідок нереформованої ДФС та митниці, невпровадження податку на виведений капітал (через схеми по мінімізації податків через конвертаційні центри, «скрутки», «сірий імпорт», схеми із низькоподатковими юрисдикціями тощо) сягає понад 130 млрд грн.

Якщо розрахувати через показник тіньової економіки (35% за офіційними даними МЕРТ та 42–43% за розрахунками міжнародних організацій), порівнявши його із більш-менш розвиненими країнами Європи (12-15% від ВВП) – також отримуємо більш ніж 130 млрд гривень на рік втрат бюджету через нереформовані фіскальні органи, – йдеться у прес-релізі Форуму.

Учасники Форуму вимагають реальної інституційної реформи фіскальних та митних органів, котра надасть усім учасникам ринку рівний доступ до ресурсів та створить інвестиційну привабливість Україні.

Далі потрібен справжній (а не декларативний) контроль ланцюжка поставок товару, який виведе з тіні торгові операції з імпортом-експортом в усіх секторах ринку. Ну, а зниження навантаження на фонд оплати праці та заміна дискреційного податку на прибуток новою моделлю податку на виведений капітал надасть можливість для розвтику підприємств, стимулює підприємців відповідально ставитися до податків та надасть ресурс для збільшення заробітні плати. Саме зростання економіки, рівність усіх учасників у доступі до ринків та ресурсів приведе до відновлення справедливості та виходу підпрємців з тіні.

Форум запропонував державному секретареві Міністерства фінансів України Євгену Капінусу протягом місяця подати до Кабміну стратегічний план реформування ДФС та митниці на 3 роки, розроблений за участі бізнеса та експертів. Також учасники Форуму запропонували створити міжвідомчу робочу групу при Міністерстві фінансів та напрацювати законопроект з реалізації системи «Такс-інвойс» та електронні ТТН (торгово-товарна накладна). До того ж, дієвим механізмом контролю торгових операцій має бути механізм «кешбек для покупця», нещодавно представлений до обговорення Мінфіном.