друкувати


МВФ не проти запровадження податку на виведений капітал в Україні

18 травня 2018, 16:20

Міжнародний валютний фонд не проти запровадження податку на виведений капітал в Україні, хоча відкрито не може підтримувати цю ініціативу. Про це заявила голова підкомітету з питань митної справи та удосконалення Митного кодексу ВР з питань податкової та митної політики Тетяна Острікова, передає УНН.

Раніше повідомлялося, що МВФ гальмує процес запровадження податку на виведений капітал через побоювання значних втрат на початковому етапі.

«Ми два тижні тому були у Вашингтоні у штаб-квартирі МВФ, Світового банку й обговорювали їхнє ставлення щодо скасування податку на прибуток і його заміни податком на виведений капітал. МВФ не проти запровадження податку на виведений капітал. Чи підтримує він законопроект – ні, напряму він його підтримувати не буде, але він і не проти нього. Тому що вони підтримують виключно те, що прописано у меморандумі: Антикорупційний суд з процедурою добору незалежних суддів та підвищення тарифів на газ. Всі решта питань – це питання нашого фіскального суверенітету. І тому вони прямо говорять, якщо на це є політична воля (скасувати податок на прибуток), то вони не проти цього, але вимагають водночас реформи ДФС та митниці», – сказала Острікова.

Цього тижня подана у парламент бюджетна резолюція на три наступні роки. Але в жодному пункті розділу податкової політики не сказано про реформу ДФС, немає жодної згадки про митницю. У документах, які уряд подає у парламент, у сфері податкової політики ми не бачимо конкретних пропозицій та ініціатив. На думку уряду, податкова політика на найближчі три роки має полягати у підвищенні акцизів на індекс інфляції і приведення їхніх ставок до рівня ЄС, а також у вивченні питання запровадженні моделі податку на виведений капітал.