друкувати


Зростання вартості продуктів продовжиться і наступного року, — експерт

19 травня 2018, 09:05

Наступного року ціни продовжуватимуть зростати. Про це на сторінці у Facebook написав директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, в Україні різко подорожчав борщ.

Експерт зазначає, що головним фактором, який впливає на ціноутворення на продукти та товари цього року є курс гривні. Початок року стартував із курсу 29, який поступово знизився до 26 гривень за долар. Це суттєво вплинуло на темпи росту інфляції, перш за все, продуктової. І хоча овочі борщового набору в січні ставили рекорди подорожчання, потім вони повернулися до попередніх позицій. Стабільність курсу протягом двох місяців привела до можливості планування виробниками, імпортерами та постачальниками, що позитивно позначилося на ціноутворенні. І хоча торгівельне сальдо України погіршується, та ми маємо ризик не отримати кредит від МВФ, до кінця року запасу міцності НБУ вистачить. 

Серед продуктів, вартість яких буде поступово зростати будуть, не лише тільки соціальні, наприклад, усі види м’яса, окрім сала, недорогі сорти хліба, вершкове масло. До них слід додати ще й яблука, усі види фруктів та ягоди. Так вирощування ягід у країні стає популярним бізнесом саме через високу рентабельність експорту. Вона постачається як у свіжому вигляді, так і в замороженому. Тому, попри те, що полуниця зараз уже коштує дешевше, ніж торік, слід очікувати середньої ціни вищої, ніж за 2017-й. 

Фактором №2, який дозволяє більш впевнено говорити про цінову стабільність – це наміри уряду не підвищувати розмір мінімальної заробітної плати. Невідомо, наскільки відкладено прийняття рішення з цього питання, але це точно не відбудеться до вересня.

На осінь залишалися погані прогнози через вплив майбутніх виборів Президента та парламенту. Це традиційно супроводжується значними соціальними виплатами, що дає покращення на досить короткий період часу. Після чого купівельна спроможність українців повертається до попереднього рівня, чи навіть погіршується. Та оскільки ми є свідками все більшого розколу виконавчої влади на пропрезидентську та пропрем’єрську, то це стане запобіжником такого розвитку ситуації", – пише Дорошенко.

Стабільності додає мобільність імпортерів, які за короткий час, можуть завезти до України продукти, які на внутрішньому ринку досить часто є дорожчими, ніж за кордоном. Заливаючи за комір вітчизняним виробникам, вони дають зрозуміти, що зростання собівартості, або банальне бажання заробити, не є причиною для підвищення ціни. Таким чином посилюється конкуренція.

Оскільки ціна на овочі вже вийшла на європейський рівень, то стає вигідним будувати для них сховища. І перше, і друге зробить коливання їхньої вартості значно меншим. Апофеозом цього, за декілька років, стане повна відмова людей від власних льохів, окрім тих хто має власний город. 

Зростання вартості продуктів слід очікувати й наступного року. І головними причинами вже будуть різниця в оподаткуванні та мала продуктивність в агросекторі та харчовій промисловості. Обладнання, яке морально застаріває за декілька років, низьке впровадження сучасних технологій, велика вартість залучення грошей, відсутність іноземних приватних інвестицій, корупційні ризики та ризики, пов’язані з війною, робить українську продукцію надто дорогою", – додає Дорошенко.

Через це частка української продукції, яка 2017 року досягла 90%, буде потрохи знижуватися, відступаючи перед імпортом. Тому 2019 року ми знову будемо бачити зростання ціни більшості продуктів більше за інфляцію. Якщо ПДВ на продукти уряд не знизить до європейського рівня, то більшість продуктів в Україні буде коштувати на 11% дорожче, ніж у Польщі.