друкувати


Експерт назвав умови, які допоможуть захистити землевласників від рейдерства

16 травня 2018, 17:00

Відсутність нормального ринку землі завдає власникам паїв 86 млрд грн збитків. Про це у блозі Економічної правди заявив член Ради НБУ Тимофій Мілованов.

На думку експерта, противники ринку бояться, що у людей заберуть землю за безцінь. Ті, хто за ринок, кажуть, що нікого не будуть примушувати продавати землю.

Мілованов зазначає, що українці не вірять, що влада забезпечить нормальний ринок землі. Вони бояться, що у них відберуть землю, і на те є причини. Всі бачать наслідки приватизації. Дехто розбагатів, але більшість не отримала нічого.

Усі знають про рейдерство, коли бізнес забирають силою. Чи може держава гарантувати, що після скасування мораторію будуть справедливі ринкові ціні на землю і не буде рейдерства? Це риторичне питання", – зазначає експерт.

Мілованов називає умови, які зможуть захистити землевласників від рейдерства:

1. Дати можливість продавцеві односторонньо скасовувати угоду протягом певного періоду, наприклад, до отримання грошей та три місяці після отримання грошей.

2. Держава повинна вимагати оприлюднення імені справжнього нового власника землі. Держава може визначити критерії, яким повинен відповідати новий власник: фермер, відсутність зв'язків із Росією та кримінальних зв'язків, офіційний бізнес.

3. Держава мусить з'ясувати джерело грошей на придбання землі.

4. Створити інститут омбудсмена на ринку землі. Він опікуватиметься правами продавців та покупців землі. Важливою частиною мусить бути захист непрофесійних учасників ринку від шахрайства та надання правової допомоги.

Можна стандартизувати угоди, щоб селяни не ставали жертвами агресивної правової поведінки покупців. Уявіть контракт, який напишуть для селянина юристи аграрного холдингу. Усі ризики будуть на селянині, а права — у холдингу.

5. Створити земельний аналог фонду гарантування вкладів. Він може виплачувати компенсації, видавати і повертати землю ошуканим продавцям паїв. Важливу роль відіграватиме Антимонопольний комітет, який повинен стежити за відсутністю змови і неринкового впливу на ціни та угоди.