друкувати


Депутати готують подання в Конституційний суд, щоби скасувати 16-18 млрд грн збитків для АПК

16 травня 2018, 12:25

Аграрії звернулися до нардепів та прем’єра з проханням підтримати резолюцію про соєві-ріпакові правки у законопроекті №7403-2. За таке рішення проголосували майже одноголосно учасники Agri Invest Forum, повідомляє власний кореспондент AgroPolit.com.

Читати до темиАграрії сказали, чи будуть сіяти ріпак, сою і соняшник, якщо уряд не поверне експортне ПДВ — голосування

З такою ініціативою до присутніх звернувся народний депутат аграрного комітету від «Самопомочі» Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що наприкінці 2017 року парламент скасував повернення експортного ПДВ для виробників соняшнику, cої та ріпаку, що призводило до збитків у сумі 15-18 млрд грн щороку для дрібних виробників. Однак через хвилю протестів аграріїв по країні депутати провели зміни через зал, які повернули експортний ПДВ для виробників соняшників. Щодо двох інших культур, вдалося лише відкласти набуття чинності положення: для ріпаку — до 1 січня 2020 року (тобто ще на 2 роки), для сої — до 1 вересня 2018 року (і ця норма про неповернення ПДВ вводиться лише на 3 роки). 

Наразі в Раді тривають спроби лобістів великих переробників заблокувати процес прийняття ріпакових правок, які б позбавили дрібних виробників багатомільярдних збитків.

«Ми із Сергієм Лабазюком передамо завтра цю резолюцію нашим колегам-депутатам. Сподіваємося, вони нас підтримають. Будьте певні – 24 підписи «Самопомочі» у вас є. Думаю, що 50 підписів ми зберемо», – зазначив Мірошніченко після голосування.

Як пояснив автор резолюції, її мета: зібрати голоси для подачі до Конституційного суду подання з проханням скасувати голосування парламенту за законопроект 6776-д через те, що під час їхнього прийняття будо допущено низку грубих порушень.

«З огляду на зазначене вище, керуючись статтями 147, 150, 152 Конституції України, суб’єкт права на конституційне подання просить визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним) Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» у зв’язку з порушенням конституційної процедури його розгляду та ухвалення», – сказано у поданні, яке має у розпорядженні AgroPolit.com.