друкувати


В Україні – 15 млн га забруднених і малопродуктивних грунтів

11 травня 2018, 13:20

Кількість забруднених і малопродуктивних грунтів на території нашої країни сягає 15 млн га, при цьому за останні 130 років склад гумусу у чорноземних грунтах зменшився на 30%.  Про це «Експрес-онлайн» розповів експерт з питань охорони навколишнього середовища ГО «Екодія» Михайло Амосов, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України схвалив постанову про внесення змін до Типового договору оренди землі, якими удосконалено механізм управління у сфері використання та охорони земель, збереження та відтворення родючості ґрунтів.

Повідомляється, що грунти втрачають свої корисні властивості, зокрема, родючості, по всій Україні.

Причиною непомірних втрат є наше недбальство й споживацьке ставлення. У гонитві за високими врожаями ми у великих кількостях застосовуємо мінеральні добрива, грунт насичується важкими металами, бідніє. Щоби забезпечити необхідний обмін речовин в грунті, слід висаджувати почергово різні культури (пшениця, ячмінь, жито, соняшник, соя), тоді не доведеться застосовувати мінеральні добрива, – зазначив експерт.

На характеристики грунту впливають і зміни клімату.

Через збільшення сили вітрів відбувається видування поживних речовин (дефляція). Найбільше через це потерпають землі Запорізької та Кіровоградської областей. Через нестачу опадів грунт стає сухим, а коли зазнає негативного впливу через різкі перепади температур повітря (високі показники вдень і дуже низькі – вночі), він розпорошується на дрібні частки. А тоді вітер здіймає їх і переносить на сотні кілометрів. Негативним чинником є і той факт, що на тлі нестачі опадів розвинулась тенденція випадіння місячної норми за 2 – 3 дні. Такі потужні зливові дощі зумовлюють водну ерозію, – зазначив М. Амосов.

За його словами, грунт не може вбирати воду так швидко, як пісок, потоки й захоплюють величезні його шари й змивають в яри, балки та схили, через вимоїни страждають поля.

Щоби вберегти грунт, фахівці радять висаджувати лісосмуги, вони утримуватимуть вологу й оберігатимуть від вітрів. А на схилових грунтах потрібно відмовитись від типової оранки, аби вода їх не змивала, натомість використовувати ці території під сади чи пасовища.

Також повідомляєься, що майже 33% грунту в світі втратили свої властивості та родючість через такі шкідливі фактори, як ерозії, засолення, вимивання органічних речовин, підкислення, забруднення. При цьому на створення природою одного сантиметра верхнього шару грунту потрібно близько тисячі років. Такі дані оприлюднили фахівці Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.