друкувати


Росії доведеться виплатити компенсації українським підприємцям за рішенням Третейського суду, – МЗС

11 травня 2018, 11:27

Росії доведеться виплатити компенсації українським підприємцям у розмірі $159 млн за анексію Криму рішенням Третейського суду в Гаазі в примусовому порядку. Про це на своїй сторінці у Facebook заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, реагуючи на слова прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, що Росія не визнає юрисдикції арбітражу у даній справі й не вважає себе стороною в цій справі.

Нагадаємо, що Третейський суд у Гаазі вирішив, що Росія повинна відшкодувати збитки українським інвесторам за анексію Криму у розмірі $159 млн.

За її словами, процесуальні норми більшості держав світу передбачають примусове виконання рішень. Тому після виконання цього та наступних рішень інвестори звертатимуться в судові органи інших країн-учасниць Конвенції .

Порядок примусового виконання звичайний. Як і у випадку боргу між людьми, або у стягненні аліментів, суб'єкти, які отримали право на компенсацію, будуть звертатися до судів в державах, де є майно РФ, яке можна стягнути як компенсацію. У будь-якій країні, яка є стороною Конвенції", – додала вона.