друкувати


Від роботи відсторонили 228 державних реєстраторів, — Сукманова

10 травня 2018, 12:27

В Україні сьогодні працюють 10 тис. реєстраторів, 228 з них на початок травня було відключено. Про це в інтерв’ю АgroРolit.com. сказала перший заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

Нагадаємо, що Міністерство юстиції України надало доступ реєстраторам і нотаріусам до демографічного реєстру та реєстру довіреностей, щоб вони могли перевіряти паспортні дані та видані довіреності, та готує протокол обміну даними з Єдиним державним судовим реєстром.

Вона повідомила, що за останній рік кількість скарг на дії реєстраторів не зросла, а що їх сьогодні дуже турбує те, що коли Мін'юст їх відключає, то публікує списки відключених нотаріусів.

Як результат, вони оскаржують наші накази. Але я точно знаю, що у порівнянні з минулим роком, ситуація в роботі нотаріусів змінилася на краще, нині вона абсолютно інша. На жаль, поки що випадки порушень реєстраторами під час оформлення та переоформлення земельних ділянок є, і їх більше серед реєстраторів сільських рад та комунальних підприємств. Але крок за кроком ми покращуємо цю ситуацію", — сказала заступник міністра.

Також вона повідомила, що прізвища  реєстраторів-порушників є на сайті Мін’юсту.

 Кількість осіб у цьому списку постійно змінюється. Когось відключили від доступу до реєстрів на кілька місяців і після завершення терміну відключення ці прізвища зникають із списку. На початок травня відключених 228. Серед них є й нотаріуси. Але більша частина саме реєстраторів", — наголосила Сукманова.

Бувають випадки, коли нотаріус чи реєстратор відключений, а він продовжує працювати.

Це можливо в одному випадку: нотаріус звертається до суду за оскарження нашого наказу й насправді його цікавить не так оскарження наказу, як захід-забезпечення. Тож суд зупиняє дію наказу, нотаріус включається знову, а потім вже і термін минув. Це єдиний механізм, який вони використовують для того, щоб продовжити працювати. Та є ухвала суду, і ми нічого не можемо зробити. З 2016 року до такого кроку вдалося 68 нотаріусів та реєстраторів", — зазначила О. Сукманова.