друкувати


Суд у Гаазі зобов’язав Росію виплатити українським інвесторам $159 млн за анексію Криму

10 травня 2018, 07:30

Третейський суд у Гаазі вирішив, що Росія повинна відшкодувати збитки українським інвесторам за анексію Криму у розмірі $159 млн.  Про це повідомляє ТСН.

Нагадаємо, що реінтеграцію сільського господарства Криму потрібно починати, не чекаючи деокупації.

Зазначаєься, що суд визнав Росію відповідальною за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року – дати підписання Путіним указів про анексію Криму.

Це рішення називають перемогою українських компаній, у яких Російська Федерація захопила активи в Криму. Воно стало першим в історії, за яким Росія змушена виплатити компенсацію внаслідок анексії.

Наразі на гроші від РФ можуть розраховувати 18 українських компаній і одна фізична особа, імені котрої не називають. Серед них є телерадіокомпанія ТРК «Жиса», яка входила до групи «1+1 медіа».

Також у повідомленні йдеться про те, що влітку 2017 року Постійний третейський суд у Гаазі підтвердив свою юрисдикцію в справах про майнові стосунки в окупованому Росією українському півострові Крим. Це намагалася поставити під сумнів РФ, однак не зуміла цього зробити, відтак почала ігнорувати розгляд справи. Третейський суд нараховує трьох повноважних представників, причому Кремль відмовився висувати свого, тож його призначили у Гаазі.