друкувати


Посіви сої у 2018 році зросли тому, що цю культуру неможливо замінити іншою, а не через відсутність негативних наслідків невідшкодування ПДВ, – ВАР

9 травня 2018, 11:43

Зростання посівів сої в 2018 році пов’зане з тим, що аграрії заздалегідь запаслися насінням, до того ж, сою не можна замінити іншою культурою. Про це заявив член Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), керівник ТОВ «Лебідь-Агро» Денис Сергієнко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що у 2017 році в України зібрано 18,3 млн тонн олійних.

Він наголосив, що це не є свідченням відсутності негативних наслідків від прийняття «олійних правок», які передбачають скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку, це наслідок специфіки вирощування олійних культур. 

Сергієнко пояснив, що аграрії насіяли багато сої, оскільки планують польові роботи заздалегідь. Зокрема, йдеться про структуру посіву – сою не можна замінити будь-якою іншою культурою, тоді втрачається врожайність і рентабельність.

Нещодавно фактичний виконувач обов’язків міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк заявив, що станом на 4 травня вітчизняні аграрії посіяли сої на площі 661,9 тис. га, тоді як на аналогічну дату минулого року засіяно було 636 тис. га, що нібито свідчить про відсутність негативних наслідків від прийняття «олійних правок», які передбачають невідшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Хотілося б розділити оптимізм Максима Петровича, але деякі деталі специфіки вирощування сої та інших культур заважають це зробити", – написав аграрій.

Крім того, заздалегідь фермери замовляють і насіння під посіви навесні. Сергієнко нагадав, що народні депутати скасували повернення ПДВ при експорті сої та ріпаку у грудні 2017-го. Тож на той час багато фермерів вже не могли фізично підготувати площі під інші культури.

Відповідно, у них залишалась тільки одна можливість – посіяти зарезервовані та частково передоплачені обсяги насіннєвої сої і сподіватися, що ВРУ все ж зможе скасувати норми про невідшкодування ПДВ при експорті олійних", – зазначив він.

Відтак фахівець вважає, що показовим для посівів сої стане не 2018-й, а 2019 рік. За прогнозами Сергієнка, варто очікувати скорочення обсягів валового врожаю вже в цьому році.