друкувати


Родичам померлих фермерів запропонували схему як успадкувати землю – Мін’юст

9 травня 2018, 08:30

Щоб громадяни могли успадковувати землі своїх померлих родичів-фермерів, потрібно вносити зміни до існуючого законодавства. Про це в інтерв’ю АgroРolit.com сказала заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

Нагадаємо, що в зоні рейдерського ризику — 10-15% всіх договорів оренди землі.

Олена Сукманова наголосила, що така проблема існує вже досить давно — понад 20 років, але вирішити її без зміни законодавства неможливо.

 

Проблема довготривалого оформлення будь-якого права на земельну ділянку, вона, на жаль, існує і сьогодні. Якщо людина звертається з проханням оформлення будь-якого права на земельну ділянку, і вона отримує попередній дозвіл, то закон не забороняє надати такий самий дозвіл ще другій, третій і п’ятій іншій людині. Потім виходить, що хто перший «добіг» до права власності, той і є правим. Я думаю було б доцільно внести зміни до законодавства, які б певним чином резервували на деякий період за людиною оцю земельну ділянку і надавали їй можливості оформити її, а вже якщо людина не встигла це зробити, тільки тоді Держгеокадастр повинен мати змогу надавати дозвіл на оформлення такої земельної ділянки вже іншій людині. Відтак ми і отримуємо проблему спадкування. Успадкувати можна частку у фермерському господарстві, яка належить конкретній фізичній особі. Але не можна успадкувати договір оренди, який належить фермерському господарству, — наголосила заступник міністра юстиції.

За її словами, успадкування може відбутися тільки у тому випадку, якщо людина встигла приватизувати пай фермерського господарства, оформити право власності на земельну ділянку, а потім вступати у спадщину. Тому всім фермерським господарствам, які займаються реальним господарством, важливо встигнути оформити права власності на земельні ділянки для того, щоб мати можливість передати їх у спадщину.

Вона звернула увагу і на правильне укладення договорів оренди землі — варто передбачити в них пункт про можливість успадкування права оренди.

Якщо ми кажемо про оренду державної землі, вона, в принципі, не передається у спадщину. Але якщо в договорі оренди буде передбачено, що в разі смерті правовласник передбачає переведення всіх цих прав і обов’язків на правонаступника, тоді воно буде мати юридичний сенс, — говорить Олена Сукманова.

Також, вона не виключила, що можливо на рівні закону зробити так, щоб правонаступники фермера автоматично разом з господарством отримували право оренди за раніше укладеними договорами оренди держземель. Але такий підхід потребує виваженого аналізу, адже передаватись у оренду буде державна земля.