друкувати


Постанова Кабміну про передачу земель ОТГ – яскравий піар-хід, – заява

9 травня 2018, 07:30

Постанову Кабінету міністрів України про передачу сільгоспземель громадам можна назвати маніпуляцією та піар-ходом. Про це в інтерв’ю АgroРolit.com сказав заступник голови Ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, що Верховна Рада провалила три законопроекти з децентралізації, а з 1 лютого 2018 року почало діяти розпорядження уряду про передачу сільгоспземель громадам.

Андрій Мартин вважає, що мета цієї постанови – продемонструвати широкій публіці, що земельна децентралізація можлива і без прийняття спеціального законодавства, що «дозволило б ефективніше «валити» внесені у парламент законопроекти».

Коли постає питання «Чому в Україні сільськогосподарські землі не передаються місцевим громадам і їх продовжують дерибанити державні органи?», слід завжди задавати й друге питання – «Кому це вигідно?». Президентові – ні, бо його вертикаль цими землями не розпоряджається. Якісь «погані» народні депутати – це також не їхня парафія, бо вони не мають жодного стосунку до розпорядження землями. Натомість, сотнями тисяч гектарів державних земель розпоряджається урядовий орган – Держгеокадастр, а про факти системної корупції у цьому не говорить хіба що лінивий. При чому найбільші гроші «робляться» чиновниками не лише на безоплатній роздачі сільськогосподарських земель, а й у випадках, коли ці землі потрібно надати під будівництво, видобування корисних копалин, змінити їм цільове призначення, – зазначив він.

На його думку, за великим рахунком, найбільшими противниками реальної земельної децентралізації є політичні сили та політики, які безпосередньо контролюють вертикаль Держгеокадастр і для яких він давно перетворився на «курку, що несе золоті яйця».

Логічний висновок: попри те, що уряд на словах завжди «за» децентралізацію, фактично земельна децентралізація блокується. Розказуючи завчені гасла про земельну децентралізацію, виконавча влади робить усе, щоб вона насправді не відбулася, а відповідне законодавство прийнято не було, – вважає А. Мартин.

Саме тому він вважає, що розпорядження уряду про передачу сільськогосподарських земель ОТГ – це яскравий піар-хід.

Насправді цей документ жодних передумов для справжньої децентралізації не створює… Реальна земельна децентралізація – це коли місцеві громади отримують можливість самостійно розпоряджатися всією землею в межах громади! А що робить це розпорядження? Держгеокадастр передає місцевим громадам у комунальну власність переважно ті ділянки, які він вже передав в оренду! Яка користь керівництву ОТГ від того, що громаді віддають уже передану в оренду на 7 чи 10 років землю? Вона тільки на папері вважатиметься комунальною, а реально розпоряджатися нею громада не зможе. До того часу, як закінчиться укладений договір оренди, навіть інший склад ради вже розпоряджатиметься землею, – сказав А. Мартин.

Таким чином, на його думку, ОТГ, у більшості випадків, стають номінальними власниками: передана земля рахуватиметься як комунальна власність, але де-факто повернеться в управління громади досить не скоро.

До того ж врахуйте: більшість договорів оренди укладаються таким чином, щоб автоматично продовжитись на другий термін. Відтак, об’єднаним громадам віддають землю за принципом – «на тобі, боже, що мені негоже», а звичайні «необ’єднані» сільські громади взагалі не отримують нічого, – підсумував А. Мартин.