друкувати


В питанні захоплення землі компанії Resilient Мін’юст діяв по букві закону ― Сукманова

8 травня 2018, 19:00

Міністерство юстиції України не має стосунку до захоплення землі Resilient. Про це в інтерв'ю AgroPolit.com повідомила заступник міністра юстиції Олена Сукманова.

Нагадаємо, що в кінці березня партнер юридичної фірми EVERLEGAL Андрій Порайко, повідомив про те, що компанія Resilient позбулася прав оренди на 180 га землі в 4 різних селах Київської області, укладених на 7-10 років.

Трохи пізніше Петро Томан, генеральний директор компаній «Ресіліент» і Agromino, в інтерв'ю Latifundist.com розповів про подробиці цієї історії.

Я читала інтерв'ю пана Петра Томана на вашому сайті. Хочу зазначити, що в інтерв'ю він докладно розповідає про фактичні обставини цієї історії. Про те, що хтось підробив документи і підписи, про те, що в лютому люди вийшли обробляти землю і побачили орендарів тощо. Але хочу підкреслити, що Комісія Мін'юсту не слідчий орган, щоб з'ясовувати достовірність підпису, чи був якийсь умисел, чи дійсно люди виходили взимку на поле, і чи кажуть вони правду. Комісія перевіряє виключно правильність реєстраційних дій, а не обставини, які їм передували, або які призвели до цих дій. Я хочу, щоб всі це розуміли, ― зазначила Олена Сукманова.

За її словами, в даному випадку Комісія виявила, що договори оренди компанії не відповідали вимогам законодавства: не містили їх невід'ємних частин, зокрема, плану або схеми земельної ділянки, яка передається в оренду, кадастрового плану земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів, акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), акта прийому-передачі об'єкта оренди.

Крім того, зазначила О. Сукманова, в порушення закону, державні реєстратори, які раніше зареєстрували ці договори оренди, не перевірили повноваження осіб, якими було підписано зазначені договори, в тому числі в реєстрі не було статутів орендарів, де визначено їх повноваження, а також відповідність зареєстрованих прав до 1 січня 2013 року.

Саме через ці порушення Комісія прийняла своє рішення. Я розумію, що можливо хтось використовував цю ситуацію, побачивши в реєстрі ці невідповідності. Але ми керуємося виключно законом. У нас немає упередженого ставлення до тих чи інших сільгосппідприємствам. Для нас не грає ролі, це іноземна компанія чи українська. Головне для нас - вимоги закону. Тому, коли в Комісію надійшла подібна скарга вже від даної компанії по реєстрації інших земельних ділянок, вона була частково задоволена, ― повідомила Олена Сукманова.