друкувати


Мін'юст готує запуск протоколу обміну даними з Єдиним державним судовим реєстром, аби зупинити рейдерів

8 травня 2018, 13:35

Міністерство юстиції України надало доступ реєстраторам і нотаріусам до демографічного реєстру та реєстру довіреностей, щоб вони могли перевіряти паспортні дані та видані довіреності, та готує протокол обміну даними з Єдиним державним судовим реєстром. Про це в інтерв’ ю АgroРolit.com. розповіла заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова.

Нагадаємо, що 7 листопада 2017 року Міністерство юстиції запровадило механізм автоматичного обміну даними між реєстром майнових прав і Держгеокадастром. Він  унеможливить реєстрацію подвійних договорів оренди землі, оскільки реєстратор просто фізично не зможе цього зробити.

Олена Сукманова вважає, що це дозволить уникнути підписання довіреностей за підробленими паспортами, а також нотаріуси зможуть наочно бачили текст поданої їм довіреності та зазначені в ній повноваження.

Це важливо, бо зараз людина може прийти з довіреністю, нотаріус заходить у реєстр, звіряє дату видачі, але що саме було в тій довіреності , він не знає. Ми навіть стикалися з тим, що довіреність видавалася для отримання якоїсь довідки в БТІ, а в тексті підробленої довіреності вказувалося відчуження «заводів, пароходів», — зазначила заступник міністра.

Також вона наголосила, що цьогоріч в Мін’юсті побачили ще одну проблему — це підроблені судові рішення, за якими знімаються арешти, за якими визнається право власності на майно.

Вже є принципові домовленості з Державною судовою адміністрацією і ми зараз перебуваємо в стані технічної обробки створення протоколу обміну даними з Єдиним державним судовим реєстром. Реєстратор зможе, ввівши номер судового провадження, побачити конкретне рішення, а якщо його нема, то система фізично не спрацює, що також відсіє левову частку неправомірних дій із майном та землею. Я сподіваюся, що за два місяці ми це зробимо і на початок липня запустимо, — сказала Олена Сукманова.