друкувати


Потенціал експорту українського борошна — близько 500 тис. т щорічно — прогноз

13 квітня 2016, 11:34

Україна може експортувати близько 500 тис. т борошна щорічно. Про це у своїй доповіді в рамках Каспійсько-Чорноморського аграрного конгресу заявив голова асоціації «Борошномели України», керівник служби бізнес-проектів ІА «АПК-Інформ» Родіон Рибчинський.

«Для України світовий ринок борошна є стратегічно важливим. Уже п'ятий сезон поспіль українські борошномели планомірно нарощують експорт своєї продукції, освоюючи нові ринки збуту і підтверджуючи високий статус надійного партнера», — підкреслив він. На його думку,  основними перевагами України в борошномельному сегменті є надійна сировинна база, обсяги якої щорічно збільшуються, а також наявність розвиненої мережі досить продуктивних борошномельних підприємств.

«За даними Міністерства сільського господарства США, за підсумками 2015 р Україна увійшла в ТОП-10 світових виробників пшениці, 4% забезпечивши світового виробництва. При цьому внутрішній попит на дану культуру залишається досить стабільним. При середньорічному рівні виробництва пшениці в 23,6 млн т середній показник внутрішнього споживання оцінюється в 12,2 млн т. Таким чином, в країні є практично дворазовий запас сировини», —підкреслив Рибчінскій.

Також він додав, що в даний час в Україні налічується близько 1000 борошномельних підприємств, які на існуючих потужностях можуть забезпечити річне виробництво борошна на рівні 3,2 млн т.

Висока якість продукції поряд з розширенням її асортименту дозволяє українським борошномелам планомірно нарощувати обсяги експорту. Так, за підсумками 2014/15 МР на зовнішні ринки було поставлено для останнього рекордний обсяг Муки десятиліття - 257,5 тис. т. За підсумками поточного сезону експорт даної продукції прогнозується На рівні 300 тис. т, а в майбутньому сезоні може збільшитися до 330 тис. т. Потенційно, використовуючи тільки наявні потужності, українські мірошники можуть експортувати близько 500 тис. т борошна щорічно. Але за умови збереження попиту та можливостей для подальшої модернізації виробництва даний показник може бути суттєво збільшений», — підсумував експерт.