друкувати


В зоні рейдерського ризику — 10-15% всіх договорів оренди землі

7 травня 2018, 14:19

Потенційно під прицілом рейдерів перебувають 10-15% договорів оренди на сільськогосподарську землю. Таку статистику озвучила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова в інтерв’ю AgroPolit.com, коментуючи результати впровадження механізму автоматичного обміну даними між реєстром майнових прав і Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастром).

Нагадаємо, що  7 листопада Міністерство юстиції запровадило механізм автоматичного обміну даними між реєстром майнових прав і Держгеокадастром. Він  унеможливить реєстрацію подвійних договорів оренди землі, оскільки реєстратор просто фізично не зможе цього зробити.

 

Через місяць після запуску системи ми побачили в різні проміжки часу приблизно 10-15% відмов реєстрації за цими підставами. Я не кажу, що це відмова, коли реєстратор свідомо заводить реєстрацію таких договорів з порушеннями. Відмови могли бути з різних причин: помилка в одній цифрі кадастрового номеру, в технічній документації, а можливо, й зареєстроване право", — зазначила О. Сукманова.

Її  рекомендація всім орендарям: допоки не з’явився потенційний конкурент, зробити аудит реєстрації всіх договорів оренди с/г землі.

 Це зніме багато запитань. Комісія при Мін'юсті не завжди розуміє при розгляді цих справ, на чиєму боці правда, але ми їх розглядаємо на базі порушень процесу реєстрації власності. Власникам раджу: пам’ятайте, що, де і з ким ви підписали, майте оригінали документів на руках, уважно читайте, звертайтеся до юристів і ніколи нічого не підписуйте під тиском, або не читаючи", — сказала Олена Сукманова.

Вона зазначила, що антирейдерські штаби виявили дві схеми рейдерських атак.

Є два моменти. Перший, часто так зване рейдерство — це результат застосування юридичних інструментів, з використанням певних «дірок» у законодавстві. За попередню каденцію штабів отримали близько 500 звернень. Тільки 130 з них мали певні ознаки рейдерства (йшлося про незаконну перереєстрацію підприємств, внутрішні корпоративні конфлікти тощо). Решта — типові звернення, які були і раніше (не поділена межа, самозахоплення земельної ділянки, внутрішні конфлікти між сусідами, за спадщину і так далі). Це так звані традиційні суперечки. З одного боку, це плюс, бо такі випадки не є чистим рейдерством, але з іншого — вони також приводять до фізичних сутичок", — зазначила заступник міністра.

Також робота штабів, за її словами, показала типову схему у земельних відносинах, яка слугувала базою для 80% всіх рейдерських заяв за 2017 рік до штабів.

Це подвійна реєстрації земельних ділянок. Левової частки цих проблем не було б, якби власники земельних ділянок відповідальніше ставилися до оформлення документів. Це — головна причина конфлікту між двома орендарями: наявним і потенційним, який хоче захопити земельну ділянку. Цей другий у «шахматному порядку» обирає декілька власників земельних ділянок, домовляється з ними про перепідписання договорів оренди землі, далі ці люди чи їхні представники (за довіреністю) подають скаргу до Комісії і договори оренди з попереднім власником скасовуються", — наголосила О. Сукманова.