друкувати


В Україні за три роки у 100 разів зросла кількість домогосподарств, які встановили сонячні панелі, – Держенергоефективності

7 травня 2018, 13:21

З початку 2015 року і до кінця першого кварталу 2018 року кількість домогосподарств в Україні, які встановили сонячні панелі (СЕС), зросла із 40 до 3553-х. Про це заявив директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) Юрій Шафаренко телеканалу «UA: Перший», повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що Ощадбанк даватиме кредити на «зелену» енергетику.

Він зазначив, що сьогодні домогосподарства можуть встановити приватну сонячну електростанцію потужністю до 30 кВт.

Якщо брати початок 2015 р., то в країні налічувалося лише 40 домогосподарств, які встановили сонячні панелі на дахах будинків. Сьогодні, станом на кінець I кварталу 2018 р., таких домогосподарств вже 3553", – навів статистичні дані Ю. Шафаренко та звернув увагу на те, що кількість родин, які інвестують кошти у власну енергонезалежність та автономність, щоквартально збільшується.

За його словами, завдяки сонячним панелям домогосподарства самостійно генерують електроенергію для власних потреб, а її надлишок продають у загальну мережу за «зеленим тарифом», прив’язаним до курсу євро, і мають додатковий заробіток.

Така можливість з’явилася завдяки розробленому спільно з   та прийнятому у червні 2015 р. Закону України №514-19. Наразі вартість «чистої» електроенергії, яку ви продаєте у мережу, становить 18,9 євроцентів за 1 кВт*год", – наголосив Шафаренко.

За оцінками експертів, СЕС потужністю до 30 кВт дозволяє заробити на продажі «сонячної електроенергії» 20-25 тис. грн. у місяць.

Як пояснив Ю. Шафаренко, можливість продавати надлишок згенерованої «чистої» електроенергії також стимулює домогосподарства до раціонального енергоспоживання: тобто встановлювати світлодіодне освітлення, купувати електротехніку із найвищим класом енергоефективності тощо.

Що ж до сонячних станцій великої потужності, то цей сектор також активно розвивається.

Станом на кінець I кварталу 2018 р. в Україні встановлено 1534 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики. З них більше 50%, а саме - 841 МВт – це сонячні електростанції", – зазначив Ю. Шафаренко.