друкувати


Андрій Мартин: Передача фермерам 500 тис. га сільгоспземель не вирішить проблеми з успадкуванням

5 травня 2018, 10:00

Запропонований урядом варіант вирішення проблеми успадкування фермерських земель – просто «подарувати» фермерам ділянки, які були в їхньому постійному користуванні, відверто невдалий. Про це у екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com доктор економічних наук, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів на засіданні 4 квітня схвалив та направив до Верховної Ради законопроект, який передає сільськогосподарські землі, які були виділені у постійне користування, фермерам та їхнім нащадкам.

На думку Мартина, такий підхід є несправедливим щодо інших сільських жителів.

Чинне законодавство дає право усім фермерам безоплатно приватизувати ділянку у розмірі земельного паю, але якщо звичайний селянин отримав 4 гектари, а фермерові безплатно дадуть 40, то нічого, окрім соціальної напруги на селі, ми не отримаємо", – вважає Мартин.

Фахівець зазначає, що урядовий законопроект слід розглядати просто як черговий інструмент «загравання» із фермерами, які традиційно є найбільш «галасливою» частиною аграріїв. 

Що робити з фермерами, які не мають земель у постійному користуванні, а орендують державні землі? Їм теж землю безоплатно віддати? Яка гарантія, що навіть за умови приватизації земель фермерського господарства після смерті фермера воно буде функціонувати й надалі? Адже діти фермера далеко не завжди бажають вести сільський спосіб життя – вони можуть захотіти продати ділянку (до речі, землі для ведення фермерського господарства не підпадають під дію мораторію), отримати гроші та шукати кращої долі в місті або за кордоном. Тому прийняття урядового законопроекту парламентом вважаю малоймовірним", – додає Мартин.