друкувати


Українське м'ясо може з'явитися на ринках Африки

3 травня 2018, 18:00

Для українських виробників м'яса може відкритися ринок Африки. Уряд вже працює над налагодженням співпраці з африканським континентом. Про це повідомила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар на офіційному сайті організації.

Читати до темиІрина Паламар: Уряд має вести реєстр великої рогатої худоби

До 2026 року в світі прогнозується суттєве зростання споживання тваринницької продукції, зокрема м'яса. Як повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО), споживання м'яса птиці на глобальному ринку збільшиться на 12%. Зокрема, найбільше зростання попиту спостерігатиметься в країнах Африки: Судані, Нігерії та Ефіопії. Збільшиться попит і на яловичину - приблизно на 10%. Свинини споживатимуть на 9% більше, а молочних продуктів – на 20%.

Це гарна новина для наших виробників яловичини та свинини. Як бачимо, займатися тваринницьким бізнесом з орієнтацією на експорт до країн Африки дуже вигідно та перспективно. Тим паче, що у 2017 році урядом затверджена так звана Експортна стратегія на 2017-2021 рр., за якою одним із перспективних секторів визначено саме напрям АПК. Вона ставить на меті відкриття нових ринків і містить конкретний дієвий план завдань та заходів щодо їх реалізації. Гадаю, що цими новими ринками якраз і можуть стати африканські країни, де зростає попит на м'ясо", - говорить Паламар.

На думку голови АТУ, вітчизняні виробники готові експортувати і виробляти більше продукції для реалізації за кордон. Для цього у них є потужності та можливості. А якість і ціна на наше м'ясо є досить конкурентоспроможними.

Хоча й існує низка проблем, які держава має вирішити: високе експортне мито, недостатньо спеціально обладнаних контрольно-пропускних пунктів у портах, недостатність халяльних забійних цехів, бюрократичні перешкоди тощо, - додає Паламар.

Великою проблемою для експорту залишається і ситуація з АЧС.