друкувати


Ірина Паламар: Уряд має вести реєстр великої рогатої худоби

3 травня 2018, 10:05

Без чіткої статистики щодо кількості тварин в Україні не може бути ефективного планування діяльності уряду в напрямі розвитку галузі, а також налагодження експортних можливостей. Про це заявила голова Асоціації тваринників Ірина Паламар на офіційній сторінці організації.

Нагадаємо, Мінагрополітики блокує механізм експорту свинини в умовах АЧС.

Асоціація наводить США як приклад успішної аграрної політики.

Цікаво, що перепис великої рогатої худоби та інших свійських тварин у США проводять раз на 5 років. Це допомагає уряду визначитися з федеральним фінансуванням програм, орієнтованих на сільські райони, надати інформацію підприємствам, які бажають продавати продукцію в сільськогосподарському секторі, дати уявлення про розвиток практик зрошення та поширеність органічного землеробства.

Було б добре, якби ми брали приклад зі США, - коментує голова Асоціації тваринників Ірина Паламар. - Без чіткої статистики щодо кількості тварин в Україні не може бути ефективного планування діяльності уряду в напрямі розвитку галузі, а також налагодження експортних можливостей. А ведення статистичних даних, у свою чергу, вимагає обов’язкової ідентифікації тварин на підприємствах та домогосподарствах".

На жаль, Закон про ідентифікацію та реєстрацію тварин, прийнятий ще у 2009 році, як слід не виконується. Люди не бажають реєструвати корів, боячись показати державі свій дохід та втратити субсидію.

Шляхом вирішення проблеми має стати внесення змін до частину 2 пункту 8 Постанови Кабінету Міністрів України №848 від 21 жовтня 1995 року «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», а саме – виключити із сукупного доходу осіб «доходи особистих селянських господарств»,  а також кооперативні виплати, якщо селяни об’єднується в кооперативи, - вважає Паламар.