друкувати


Українським виробникам томатів загрожує південноамериканська томатна міль

2 травня 2018, 09:35

Останнім часом почастішали випадки виявлення в імпортних вантажах небезпечного карантинного шкідника — південноамериканської томатної молі. Усі заражені вантажі було або повернуто до країни-експортера, або знищено (за рішенням власника). Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на Держспоживслужбу.

Нагадаємо, від початку року в Україні було зафіксовано 10 випадків виявлення карантинних організмів, загальна кількість заражених ними вантажів склала – понад 117 тонн.

За словами Директора Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю у сфері насінництва та розсадництв Андрія Челомбітка, державні фітосанітарні інспектори тримають на особливому контролі наявні осередки шкідника в Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. На сьогодні нових вогнищ молі не зафіксовано. На початку року загальна площа зараження шкідником становила майже 830 га.

Вантажі свіжих томатів, баклажанів, перцю, а також посадковий матеріал рослин імпортного походження вважаються основними шляхами проникнення південноамериканської томатної молі.

Південноамериканська томатна міль - дуже небезпечний шкідник, який здатний за дуже короткий термін знищити від 60 % до 100 % врожаю. Так в Іспанії, через рік після першого виявлення у 2007 р., за кілька зимових місяців було зафіксовано майже 100% втрат врожаю томатів.

Андрій Челомбітко, наголосив, що зростання температурних показників збільшує ризики акліматизації цього виду у районах степової і лісостепової зони України вирощування пасльонових культур, що може призвести до значних економічних втрат серед вітчизняних виробників томатів та інших пасльонових культур.

Держпродспоживслужба|Чоломбітко Андрій|овочівництво|шкідники
Дізнавайтесь першими найсвіжіші фермерські новини України на нашій сторінці в Facebook, а також підписуйтесь на Куркульський вісник.
 
Коментувати (0)