друкувати


ЄС розширить заборону на використання пестицидів

1 травня 2018, 18:00

Європейський Союз розширить заборону на пестициди, які завдають шкоди бджолам. Це може негативно вплинути на обсяги виробництва окремих культур і спричинить тиск на виробників інсектицидів, таких, як Bayer і Syngenta, повідомляє Kurul.com з посиланням на latifundist.com.

Нагадаємо, у Кабміні затвердили порядок проведення еколого-експертної оцінки пестицидів і агрохімікатів.

Уряди країн ЄС проголосували в Брюсселі за заборону на використання неонікотиноїдів всюди, окрім теплиць. Шістнадцять країн схвалили обмеження, запропоноване Європейською комісією. Ця норма буде прийнята Комісією, регулюючим органом ЄС, у найближчі тижні та набуде чинності до кінця 2018 р.

«Неонікотиноїди, які використовуються для обробки насіння й захищають рослини від шкідників, були заборонені регуляторами ЄС у 2013 р. для використання на ріпаку, соняшнику й кукурудзі після того, як у ході дослідження був виявлений зв’язок між використанням цих інсектицидів і загибеллю бджіл», — йдеться у повідомленні.

Більш широка заборона буде застосовуватися до трьох неонікотиноїдів: клотіанідін, імідаклоприд і тіаметоксам.

Окремі галузеві групи заявили, що заборона може спричинити зниження виробництва таких культур, як пшениця й цукровий буряк. Припинення використання неонікотиноїдів може призвести до зниження врожайності цукрових буряків у ЄС за різними оцінками від 10 до 49 %, відповідно до Міжнародної конфедерації європейських виробників буряку (CIBE).