друкувати


В Україні потрібно створити умови для ведення екобезпечного птахівництва, — НААН

29 квітня 2018, 09:29

Екологічні проблеми, які виникають у виробництві птахопродукції в Україні, потребують комплексного системного підходу до їхнього розв’язання: необхідно створити умови для екобезпечного ведення фермерської діяльності. Про це заявили науковці на круглому столі «Екологічні проблеми птахівництва України: сучасний стан та шляхи вирішення» в Інституті агроекології і природокористування НААН, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що уряд закликали освоювати польський досвід підтримки фермерів.

В повідомленні ідеться, що сьогодні актуальним завданням сучасної аграрної науки є формування концептуальних засад ведення екобезпечного птахівництва. Для цього необхідно відновити роботу Інституту птахівництва у с. Борки Харківської обл.

Також, для покращення в Україні екологічної ситуації у зонах ведення промислового птахівництва, в загальнодержавному масштабі необхідно удосконалити законодавчу базу, що регламентує діяльність птахівницьких підприємств щодо захисту довкілля, привести її у відповідність до законодавства країн ЄС.

Перспективи подальших екологічних досліджень передбачають проведення системного екологічного моніторингу, моделювання та прогнозування змін у навколишньому природному середовищі за інтенсифікації виробництв з отримання м’яса птиці та яєць. З цією метою необхідно розширити мережу регіональних лабораторій, які здійснюють екологічний моніторинг підприємств, оснастити їх сучасним обладнанням", — ідеться в повідоменні.

Також експерти вважають за необхідне віднести до пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки розробку та впровадження новітніх природоохоронних технологій та обладнання для утримання птиці, переробки побічної продукції і відходів, удосконалення способів очищення стічних вод та викидів, пошук економічно вигідних методів утилізації побічної продукції, посліду, отримання органо-мінеральних добрив.

Ще, на думку науковців, потрібно:


Відповідним державним установам здійснювати видачу ліцензій на діяльність птахівницьким підприємствам тільки за умови гарантованого дотримання ними усіх екологічних норм. Мінагрополітики збільшить частку компенсації птахівницьким підприємствам вартості придбаного нового обладнання і поліпшить їм умови надання кредитів на його придбання, якщо це обладнання дає змогу зменшити забруднення довкілля.