друкувати


Банки планують активніше кредитувати бізнес, — Нацбанк

28 квітня 2018, 10:30

У наступні 12 місяців банки очікують на пожвавлення кредитування як бізнесу, так і населення. Про це повідомляє сайт Національного банку України.

Нагадаємо, що банківське кредитування аграріїв зросло на 24% і склало у 2017 році 48,5 млрд грн.

Повідомляється, що найбільш оптимістичні сподівання стосуються корпоративного кредитування: збільшення кредитного портфелю бізнесу очікували 76% опитаних банків, приросту кредитів фізичним особам – 69% . Про це свідчать результати Опитування про умови кредитування, оприлюдненого Національним банком України.

За інформацією Нацбанку, опитування проводилося з 20 березня до 10 квітня 2018 року серед кредитних менеджерів 64 банків, на ці банки сукупно припадає більше 98% загальних активів системи. Його результати відображають оцінку стану банківського кредитного ринку у I кварталі 2018 року та очікувань на IІ квартал 2018 року та наступні 12 місяців.

У січні-березні банки активніше, ніж кварталом раніше, схвалювали заявки на кредити малим та середнім підприємствам та на споживчі кредити, відповідаючи на зростання попиту. Позитивна динаміка в цих сегментах відповідала очікуванням, оприлюдненим у попередньому опитуванні.

На пожвавлення кредитування населення і МСП у І кварталі позитивно вплинули зниження банками відсоткових ставок та подовження строків кредитування. Підвищення конкуренції між банками та небанківськими установами, а також економічне зростання та зниження інфляційних очікувань спричинили до пом’якшення невеликими банками вимог до позичальників – фізичних осіб протягом І кварталу. Разом з тим банки, насамперед, великі, підвищили вимоги до застави за кредитами бізнесу, а також посилили обмеження, що накладаються кредитними угодами, особливо для великих підприємств", — ідеться в повідомленні.