друкувати


В Раду подали законопроект, який перетворить зону відчуження на територію промислового використання, — Семерак

27 квітня 2018, 10:28

У Верховній Раді України зареєстрований Проект Закону №8268 «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення території спеціального промислового використання», який перетворить частину зони відчуження на територію спеціального промислового використання. Про це заявив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, повідомляє урядовий портал.

Нагадаємо, що в Міністерство екології та природних ресурсів України надійшло понад 60 заявок на відведення земельної ділянки в зоні відчуження. 

В пояснювальній записці до законопроекту ідеться, що метою його прийняття  є приведенням законодавчої бази України у сфері поводження з радіоактивними відходами у відповідність до узгоджених на міжнародному рівні вимог безпеки в частині виділення у межах зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення території спеціального промислового використання, яка довічно є непридатною для проживання, і базується насамперед на міркуваннях довгострокової безпеки і способах остаточного захоронення.

Значна частина зони відчуження має високі рівні забруднення альфа-випромінюючими ізотопами плутонію з великими періодами напіврозпаду (тисячі років), що виключає можливість повернення цих територій для проживання населення і їхнього необмеженого використання протягом тисяч років. Але ці території можуть використовуватися для створення об’єктів інфраструктури поводження з радіоактивними відходами", — вважають автори законопроекту.

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак наголосив, що уряд хоче, щоби ці території стали не лише місцем для інновацій, а й були доступними для промислового використання та заробляли кошти для України.

Йдеться про десятикілометрову частину зони відчуження. Саме її ми пропонуємо перетворити на територію спеціального промислового використання. Наш законопроект зараз на погодженні в Кабінеті Міністрів. Розраховую, що найближчим часом він буде схвалений як урядом, так і парламентом. Насправді це ще один наш крок назустріч інвесторам, які готові працювати у зоні відчуження", — сказав він.

Також він зазначив, що умовно до території спеціального промислового використання входять міста Прип’ять і Чорнобиль, об’єкти «Вектор» та сама Чорнобильська атомна електростанція і збудована під неї енергетична інфраструктура. Водночас він уточнив, що зона відчуження залишається непридатною для постійного проживання людей.

Ще кілька років тому нам не вірили, що ми зможемо привести інвесторів в Чорнобильську зону. Складно було уявити, що настане час, коли інвестори будуть конкурувати між собою, хто запропонує кращі умови, щоб взяти в оренду державне майно на території ЧАЕС. Та сьогодні ми маємо там вже збудовану першу сонячну електростанцію, яка є приватною інвестицією і на яку не було витрачено жодної копійки з державного бюджету. Навпаки, держава вже близько року отримує орендну плату", —  наголосив міністр.

Також він зазначив, що це один з пілотних проектів, а загалом Україна відкрита для продовження інвестицій у будівництво сонячних електростанцій більшої потужності в Чорнобильській зоні.