друкувати


В Європі кажуть, що Україна, в обхід мораторію, вивозить ліс під виглядом «дров»

27 квітня 2018, 09:28

Мораторій на на експорт лісу не зупинив його вирубку та експорт. Про це пише «Європейська правда», повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що для отримання нового траншу макрофінансової допомоги від ЄС Україні потрібно провести низку реформ, зокрема скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка

В матеріалі ідеться, що за законом, з 1 січня 2017 в Україні діє повна заборона цього експорту (мораторій на тверді породи дерева діє ще з 2015 року, торік його доповнила заборона на експорт сосни).

За українською статистикою, пише видання, він справді припинився: якщо у 2016 році ми продали в ЄС 840 тис. тонн кругляка, то в 2017-му – лише 2 тис. тонн.

І все було б добре, якби не статистика ЄС. Вона дає принципово інші дані: за нею, заборонений ліс-кругляк «матеріалізується» між двома митницями. Євростат каже, що в 2017 році з України до ЄС вивезли 477 тис. тонн кругляка. Та й рік тому, коли діяв частковий мораторій, до Євросоюзу в’їхало 1315 тис. тонн кругляка (а не 840, як за нашою статистикою)", – ідеться в матеріалі.

Також повідомляється, що Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, де аналізують експортні потоки в рамках проекту «Діалог зі сприяння торгівлі», припускає, що частину кругляка вивозять з України під виглядом «дров»: адже кордон ЄС перетинає на півмільйона тонн менше «дров», аніж виїжджає з України.

Обсяги незаконної вирубки лісу, за даними уряду, взагалі не впали, попри мораторій. При цьому деревообробна промисловість не пожвавилася – її зростання за рік склало лише 3,9%, менше, ніж у переробній промисловості загалом. Експорт лісу просто пішов у тінь", – пише видання.