друкувати


Аграрії закликали Кабмін прискорити процес передачі права розпорядження землями ОТГ

26 квітня 2018, 15:16

В рамках конференції Agri Invest Forum 2018, яка відбудеться 16 травня у Виставковому центрі «АККО Інтернешнл», Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) проведе панельну дискусію, під час якої міжнародні та вітчизняні експерти й аграрії обговорять земельну реформу, зокрема, ефективність роботи Держгеокадастру та важливість передачі права управління землями на місця. Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Нагадаємо, що щорічний приріст об’єднаних громад за 4 роки становить 30%.

В повідомленні ідеться, що управління землями на місцях стане ефективнішим, оскільки мінімізує корупційні ризики, сприятиме підвищенню ефективності управління ділянками, призведе до поглиблення процесу децентралізації та стане основним економічним мотиватором для подальшого об’єднання громад.

Держгеокадастр не в змозі швидко приймати рішення у разі виникнення якихось спірних питань. Плюс завжди існують корупційні ризики. На місцях депутатський корпус і землевпорядники зможуть ефективніше управляти землями", — зазначив Віктор Молоток, керівник фермерського господарства «Калмичанка».

Його підтримав колега з Луганщини.

Усі земельні питання однозначно буде простіше вирішувати на місцях, коли самі фермери зможуть приймати рішення. Держава, на жаль, дискредитувала себе в даному питанні", — Андрій Бобровицький, фермер із Луганщини.

Однак Кабінет Міністрів затягує процес передачі земель громадам.

Проблема полягає в тому, що цей процес закріплений лише в урядовому розпорядженні, а не на рівні закону. Водночас постанова Кабміну прописана таким чином, що передача земель у власність ОТГ відбуватиметься за «заявницьким» принципом. Тобто, процедура розпочинається з моменту подачі громадою заявки до відповідного обласного Держгеокадастру", — зазначають у прес-службі ВАР.

Експерти кажуть, що небажання відомства віддавати землю ОТГ може створити ситуацію, за якої вони разом із райдержадміністраціями ще більше блокуватимуть процес об’єднання громад і дестабілізуватимуть роботу сформованих ОТГ для збереження власних повноважень.

Держгеокадастр може навмисно затягувати терміни передачі земель через, наприклад, неправильне оформлення заявки. Таким чином, у корумпованих чиновників з’являється можливість втягнути ОТГ у схеми махінацій із землею. У результаті може статися, що у сільгоспвиробників, які орендують поки що державну землю, вимагатимуть хабарі вже не тільки в Держгеокадастрі. На місцях замість децентралізації отримаємо зростання показників корупції. Відтак, низка ОТГ можуть стати заручниками Держгеокадастру, і корупційні схеми відомства будуть зрештою перенесені на громади", — ідеться в повідомленні.

Для того, щоб передача земель відбувалася ефективно та сприяла подальшому розвитку сільських територій та зростанню економіки необхідно прийняти закон, який забезпечить реформування Держгеокадастру і запровадить комплексний підхід до передачі земель державної власності у розпорядження ОТГ.