друкувати


В Чорнобильській зоні планують вирубати 900 га лісу

26 квітня 2018, 14:17

Лісництво «Північна Пуща», яке відповідає за ліси у Чорнобильській зоні, планує вирубати 900 га лісу – близько 185 тис. кубометрів деревини – на території згарища, яке утворилося після великої пожежі у 2015 році. Про це пише bbc.com.

Нагадаємо, що на чорнобильські землі «ідуть» 60 іноземних інвесторів.

Повідомляється, що «Північна Пуща» підготувала проект вирубки частини цих масивів:   запланували суцільну санітарну вирубку на 900 га, де, за словами лісників, знищено понад 90% дерев.

Це вимушений захід, коли по-іншому врятувати насадження неможливо", – розповів головний лісничий «Північної Пущі» Сергій Халаш.

Директор «Пущі» Роман Бондаренко пояснює:  ці згарища несуть небезпеку розповсюдження радіації, якщо пожежа повториться і перейде на інші ліси.

Коли дерево стоїть, воно може і не «фонити». Але під час згоряння відбувається викид радіонуклідів, які також можуть мігрувати за межі зони. Корені згнили, від вітру дерева падають і захаращують проїзди, пожежники не можуть оперативно доїхати під час пожежі", – додав він.

Ще одна небезпека – розповсюдження у таких місцях шкідників, наприклад, короїдів, які можуть поширитися на здоровий ліс, відзначають у «Північній Пущі».

Утім, екологи вважають, що проводити такі масштабні вирубки не потрібно – ліс відновиться сам. Вони також підозрюють «Північну Пущу» у бажанні нажитися на деревині з зони відчуження.