друкувати


НААН сплатила до бюджету в 2,5 разу більше, ніж отримала з нього, – Гладій

26 квітня 2018, 07:30

Установи, підприємства та організації Національної аграрної академії України в 2017 році сплатили до бюджету в 2,5 разу більше, ніж НААН отримали з нього. Про це пише сайт НААН, посилаючись на доповідь першого віце-президента Національної аграрної академії наук Михайла Гладія, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що в НААН підготовлено 300 інноваційних розробок для розвитку вітчизняного агросектору.

Слід зазначити, що загальна сума сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету установами, підприємствами та організаціями НААН щорічно зростає, і в 2017 році становила 968,4 млн грн, що у 2,5 разу більше, ніж фінансування Академії із загального фонду Державного бюджету в 2017 році", – сказав Михайло Гладій.

За таких умов, як зазначив він, посилення податкового навантаження на державні підприємства НААН у вигляді відрахування 75% прибутку дослідних господарств, що вилучається державою до бюджету у вигляді дивідендів, призвело до «втрати» близько 100 млн грн, які могли б бути використані на розвиток науки. 

Таким чином державні підприємства – дослідні господарства НААН – поставлено в нерівні умови господарювання, порівняно з комерційними приватними структурами, в яких прибуток фактично не оподатковується (оскільки вони сплачують єдиний податок), а надмірне вилучення прибутку господарюючими суб’єктами НААН через дивіденди позбавляє їх господарської ініціативи та обмежує можливості їхнього інноваційного та конкурентного розвитку", – йдеться в доповіді. 

Перший віце-президент НААН зазначив, що з метою збереження розвитку науково-дослідної бази вітчизняної аграрної науки й освіти, академія підготувала законодавчі пропозиції щодо відновлення сплати держаними підприємствами, зокрема дослідними господарствами, частини чистого прибутку в розмірі 15%.