друкувати


Фермерові з Хмельниччини в місцевому Держгеокадастрі запропонували дати за «прискорення процесу» $500

24 квітня 2018, 14:39

Фермер із Хмельниччини, керівник ФГ «Фіра» Анатолій Мішов розповів, що працівники місцевого Держгеокадастру пропонували «прискорити процес» оформлення землевпорядної документації за окрему плату розміром від $500. Про це йдеться в матеріалі Kurkul.com «Як приборкати земельного дракона: історія фермера Анатолія Мішова», повідомляє АgroРolit.com. 

Я почав оформляти договори оренди землі ще в 2012 р. Але коли пішов до тих земельних клерків, то вони мені сказали: «Давай так: $500  — і за два місяці всі папери будуть у тебе на руках. Якщо ні — тоді все за процедурою». В результаті з тих 42 га, які я хотів взяти в оренду, до 2015 р. мені для оренди залишилося всього 18 га", — констатує фермер.

Отож, посилаючись на свої права та права членів фермерського господарства, аграрій відмовився давати хабар працівникам відомства. У зв’язку з цим на законну приватизацію земельної ділянки із земель державної власності Анатолій Мішов витратив більше 3,5 року. Натомість клопотання на розпаювання землі від інших членів ФГ «Фіра» досі залишаються незадоволеними.

З грошима все зроблять одразу, без грошей — до побачення. Це я про наш кадастр. Стільки часу минуло, а мені дозволили приватизувати земельну ділянку тільки для себе особисто. Членам фермерського господарства нічого не дають оформити, — знову обурюється Анатолій Мішов.

Також фермер розповів, що на Хмельниччині активно працюють так звані пай-хантери — люди, які на замовлення розширюють земельний банк замовників, часто вдаючись до хабарів та інших незаконних способів.