друкувати


Якщо відмінити мораторій на землю, то ціни на неї зростуть до $3-4 тис. за га

24 квітня 2018, 13:55

Якщо відмінити мораторій на землю, то ціни на неї зростуть до $3-4 тис. за га. Про це заявив представник Світового банку Денис Назаров, пише vlasno.info.

Нагадаємо, що «Батьківщина» та аграрні асоціації пропонують продовжити земельний мораторій на 5 років.

За його словами, в Україні, в середньому, людина отримує 50 доларів за пай, і це приблизно 5 тисяч гривень на рік, натомість у Польщі – 200 доларів.

Це означає, що людина недоотримує 500, 600, 700 доларів на рік – близько 15 тисяч гривень, а це половина пенсії на рік, – сказав експерт.

Також він повідомив, що сьогодні один гектар землі на тіньовому ринку в Україні складає близько тисячі доларів. 

Після відміни мораторію, упродовж 3-5 років ціна повинна піднятися, за нашими підрахунками, до $4-5 тис. за га. Землі від Полтави й далі – трошки західніше Вінницької області – є найбільш продуктивними. І їхня ціна повинна бути вищою, аніж на півдні, приблизно до $6 тис. за га", – сказав він.

 За словами експерта, поява ринку землі збільшить рівень підприємництва на селі.

 Проблема розвитку фермерства у тому, що людина не може взяти кредит для вкладення грошей в садівництво або тваринництво. Через мораторій банк не зможе надати кредит під заставу землі. А відкриття ринку землі надасть поштовх до розвитку підприємництва на селі", – запевнив він.

І додав, що  оренда, продаж або кредит під заставу землі надасть можливість розвивати в сільській місцевості й інший бізнес, окрім аграрного. 

Також на думку представника Світового банку, продовження мораторію лише поглибить давню проблему, що існує в сучасній сільській місцевості України.

 Люди, які до мораторію приватизували землю, вже в основному наблизилися до пенсійного віку та здають землю в оренду. Більш того, за 17 років таких власників померло близько 1 мільйона людей. І ця земля або переходить до держави, або до родичів, яким ця земля не надто цікава. Їм дешевше здати її в оренду, або продати за заниженою ціною великому агробізнесу, ніж мати з неї якийсь зиск. За часи дії мораторію в Україні зникло понад 200 сіл", – сказав Денис Назаров.

На його думку, «мінуси» відміни мораторію відчують лише великі агробарони та корупціонери.

Зиск із мораторію мають також корупціонери. Вони наживаються, як на приватизації, так і на наданні оренди. Мораторій збагачує або агробаронів, або корупціонерів. За оцінками експертів Світового банку, відміна мораторію зможе вивести багато грошей з тіні та надасть зростання економіки України від 0,5 до 1,5 % росту ВВП щороку. Зараз уряд розробляє два законопроекти для реформи села. Все залежить від рішення Верховної Ради. Проте не всі нардепи зацікавлені в зміні правил гри. Адже деякі представляють тих, хто збагачується завдяки мораторію на продаж землі", – наголосив він.