друкувати


Геннадій Зубко: Механізму роз'єднання громад немає

18 квітня 2018, 13:05

На сьогодні механізму роз'єднання громад немає. Це пов'язано з тим, що чиновники переконані, що рух повинен іти до приєднання-об’єднання, а не навпаки. Про це у екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com повідомив віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Нагадаємо що 1 квітня 2018 року минуло 4 роки з моменту старту децентралізації. Експерти кажуть, що вона «забуксувала». В уряді – заперечують і вказують на досягнення. Минулого тижня парламент дозволив містам обласного значення створювати об’єднані територіальні громади. Крім того, депутати зараз розглядають законопроект, необхідний для формування міських агломерацій

«Це навіть не шлюб між дружиною і чоловіком, коли вони подивилися на спільне життя, щось не сподобалося і розійшлися. Ні. Децентралізація – це об’єднання великої кількості людей,  інфраструктури, питання  менеджменту й управління. Тому, якщо й виникають питання, то їхнє розв’язання має полягати  у пошуку прибирання бар’єрів, які заважають розвитку», – вважає Зубко.

Чиновник говорить, що за чотири роки впровадження децентралізації бажаючих роз’єднатися не було, але були ті, які не витримували такого навантаження. Із 665 утворених ОТГ є три звернення від голів ОТГ про відставку.

Можливо, люди не розуміли до кінця цього навантаження. Адже це не просто отримувати та розподіляти субвенції. Йдеться про управління фінансами, людськими ресурсами, ЖКГ, відповідальність за надані повноваження і за якість сервісів», – пояснює Зубко.