друкувати


Геннадій Зубко розповів, коли в Києві почнуть створювати об'єднані громади

18 квітня 2018, 10:25

Київ повинен мати окремий статус, але необхідно розібратися, які саме аспекти потрібно  врахувати. Про це у екслюзивному інтерв'ю AgroPolit.com заявив віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Нагадаємо що 1 квітня 2018 року минуло 4 роки з моменту старту децентралізації. Експерти кажуть, що вона «забуксувала». В уряді – заперечують і вказують на досягнення. Минулого тижня парламент дозволив містам обласного значення створювати об’єднані територіальні громади. Крім того, депутати зараз розглядають законопроект, необхідний для формування міських агломерацій. Загалом же за 4 роки в Україні створили 725 об'єднаних громад і їм передали трохи більше 20 тис. га землі за межами населених пунктів. У 2017 році від оренди землі місцеві бюджети отримали 118 млн грн.

Геннадій Зубко вважає, що для успішного впровадження децентралізації у Києві потрібно більше працювати Київській міській раді та столичному голові з парламентом.

Я гадаю, що це глобальний законопроект. Ми розуміємо, що столиця повинна мати окремий статус, але треба детально розібратися, які саме аспекти потрібно врахувати. Бо завжди чомусь переноситься все у площину тільки фінансів, додаткового ресурсу й повноважень. Насправді ж Київ – це велика громада, тож потрібно шукати ефективний шлях управління нею", – говорить Зубко.

На думку чиновника, варто запроваджувати додаткові префектури, які допоможуть з управлінням окремо на території саме цієї громади.

Я особисто згоден із положеннями «Європейської хартії місцевого самоврядування» і вважаю, що Київ не можна ділити на окремі ради чи громади, бо зараз це багаторічний живий механізм, який своїм прикладом підтримував дуже багато етапів становлення демократичних принципів в Україні", – зазначає він.