друкувати


ЄС ввела законодавчу заборону на «подвійні стандарти» якості продуктів

17 квітня 2018, 18:00

Європейський Союз ухвалив законодавчі норми, які забороняють компаніям поставляти на загальний європейський ринок товари «подвійної якості». Про це повідомляє EurActiv.

До слова, обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу цьогоріч зріс на 36,2%.

Законодавчі зміни є реакцією ЄС на вимоги Центральної та Східної Європи.

«Ми будемо активізувати боротьбу з "подвійними стандартами" якості продуктів. Ми вже внесли поправки до Директиви про недобросовісну комерційну практику, тим самим заборонивши компаніям поставляти на ринки ЄС товари подвійної якості. Це дасть національній владі повноваження контролювати питання на законодавчому рівні. Як сказав пан Юнкер у вересні минулого року, в ЄС не можуть бути громадяни другого сорту», – зазначила європейський комісар з питань юстиції, прав споживачів і гендерної рівності Вера Йоурова.

Питання складу і якості одних і тих же продуктів турбує Східну Європу не перший рік. Останні випадки харчового шахрайства в ЄС були пов'язані з фальсифікацією оливкової олії, вина, меду, риби, молочних продуктів і м'яса птиці.

В Україні тим часом, за оцінками експертів, фальсифікований чи не кожен другий продукт.

За даними нещодавно проведеної експертизи, наприклад, 75% сиру не відповідають нормам і стандартам якості: замість тваринних жирів у продукції експерти виявили пальмову олію.

Не краща ситуація і з вершковим маслом. Згідно з повідомленням ГО "Громадський контроль захисту прав споживача", 74% цього продукту на споживчому ринку країни фальсифіковано.

Раніше критичну ситуацію з якістю продуктів і товарів в Україні публічно визнали і в Держпродспоживслужбі.

Паралельно в службі констатували рекордну кількість харчових отруєнь серед українців (протягом 2017 року).