друкувати


За анексії Криму Україна в 2,5 разу скоротила вилов риби та морепродуктів

17 квітня 2018, 15:30

Україна після анексії Криму Росією скоротила обсяги офіційно виловленої та вирощеної риби й морепродуктів з 220 до 90 тисяч тонн на рік. Про це повідомив під час прес-конференції генеральний директор Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів Дмитро Загуменний, передає УНІАН.

«У нас в останні три роки офіційний вилов і обсяг вирощеної риби становить близько 90 тисяч тонн. Якщо імпорт 300-320 тисяч тонн, то власна риба – 90 тисяч тонн. До 2013 року показник був близько 220 тисяч тонн на рік. Дуже багато підприємств, які займалися промислом, залишилися в Криму. Зараз, як ви самі знаєте, українські компанії у Криму нічого не виловлюють», – сказав він.

Також Загуменний підкреслив, що в останні три роки спостерігається збільшення імпорту риби та морепродуктів в Україну, однак це є лише відновленням ринку, а не реальним зростанням.

«У нас була дуже серйозна девальвація національної валюти в 2014–2015 роках. Оскільки рибна продукція в основному є імпортною та купується за валюту, безумовно, девальвація призвела до того, що багато людей просто відмовилися від споживання риби і морепродуктів або ж перейшли у більш доступний сегмент», – сказав він, додавши, що найбільшими імпортерами цієї продукції є Норвегія, Ісландія та США.

За словами Загуменного, в середньому кожен українець споживає від 9 до 14 кілограм риби на рік, чого, судячи з інформації Міжнародної організації охорони здоров'я, недостатньо для підтримки здоров'я, оскільки показник має становити 20 кілограм.

Як додав фахівець відділу сільського господарства посольства США в Україні Олександр Тарасевич, в цьому році показник споживання риби і морепродуктів одним українцем складе близько 11,5 кілограма, причому країна поступово рухається до повернення на колишні позиції.

«В принципі, повернутися на ті показники, які були в Україні у сприятливіші в економічному сенсі часи, коли ми споживали 13–15 кілограмів, я думаю, цілком можливо, ми поступово туди рухаємося, але дуже сильно прив'язані до доходу на душу населення», – сказав він.

Також Тарасевич зазначив, що до 2000-х років США практично не імпортували до України рибу і морепродукти, додавши, що спостерігається дуже жорстка прив'язка кількості завезеної продукції до доходу населення.

Українці хотіли б споживати рибу, вони хочуть більше риби. Але дохід зріс – вони купили, дохід впав – скоротили, бо імпорт риби прив'язаний до валюти. Обидві великі економічні кризи, які ми мали, були пов'язані з величезною девальвацією. Риба дорожчає в 2–3 рази, звісно, люди перестають її купувати», – сказав він.