друкувати


ТОП-5 областей-лідерів за орендою, емфітевзисом та правом власності земель фермерам

17 квітня 2018, 09:35

За даними Держгеокадастру, до п'ятірки областей-лідерів за орендою, емфітевзисом та правом власності земель фермерам входять Вінницька, Чернігівська, Київська, Дніпропетровська та Кіровоградська області. Ці дані наведен у графіці видання AgroPolit.com, розробленій на базі даних, наданих радником міністра МВС та першого віце-прем’єра (з аграрних питань) Михайлом Апостолом. Повну версію графіки дивіться за посиланнм тут. 

Нагадаємо, «8 фермерів» зареєстрували право власності на майже 500 тис. га землі.

Згідно із інфографікою, представленою AgroPolit.com, на Вінниччині зафіксовано 2007 фермерських господарств, з яких у власності перебуває 4,1 тис. га, в оренді – 1,8 млн га, під правом постійного користування –17 тис. га, під емфітевзисом – 0,1 тис. га.

У Чернігівській області зареєстровано 1154 фермерських господарства, з яких у власності перебуває 10 тис. га, в оренді – 828 тис. га, під правом постійного користування – 7,9 тис. га.

На Київщині є 2037 господарств, які належать фермерам. Із них у власності перебуває 9,9 тис. га, в оренді – 770 тис. га, під правом постійного користування – 27 тис. га, під емфітевзисом – 3,5 тис. га.

Дніпропетровська область налічує 4130 фермерських господарств, з яких у власності перебуває 23 тис. га, в оренді – 356 тис. га, під правом постійного користування – 83 тис. га.

Закриває п'ятірку лідерів Кіровоградська область, у якій є 2524 фермерських господарства. З них у власності перебуває 12 тис. га, в оренді – 336 тис. га, під правом постійного користування - 46 тис. га, під емфітевзисом – 0.6 тис. га.

У даних Мін'юсту, на які також посилається Апостол, вказана розбивка по кількості земельних ділянок, які перебувають у власності тих, чи інших фермерських господарств і вид розпорядження цієї землі.

Згідно із статистикою, у власності перебуває 1,7 млн га, в оренді – 1,1 млн га, під правом постійного користування – 520 тис. га, під емфітевзисом – 280 тис. га. Детальніше структуру розбиття земель за гектарами, за власниками – дивіться в інфографіці блогу «Як «8 фермерів» поділили всю державну землю».