друкувати


Геннадій Зубко: щорічний приріст об’єднаних громад за 4 роки становить 30%.

17 квітня 2018, 08:22

Чотирирічний період впровадження децентралізації  в Україні свідчить про успішність  цієї реформи – щорічний приріст громад становить 30%. Таку статистику озвучив в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Нагадаємо що 1 квітня 2018 року минуло 4 роки з моменту старту децентралізації. Експерти кажуть, що вона «забуксувала». В уряді – заперечують і вказують на досягнення. Минулого тижня парламент дозволив містам обласного значення створювати об’єднані територіальні громади. Крім того, депутати зараз розглядають законопроект, необхідний для формування міських агломерацій. Загалом же за 4 роки в Україні створили 725 об'єднаних громад і їм передали трохи більше 20 тис. га землі за межами населених пунктів. У 2017 році від оренди землі місцеві бюджети отримали 118 млн грн.

Протягом 2015 року в Україні утворено 159 об’єднаних територіальних громад, у 2016 – 207 ОТГ, у 2017 – 299. Тобто протягом трьох років ми спостерігаємо щорічний приріст +30%. З початку 2018 року Центральною виборчою комісією на 29 квітня 2018 року перші вибори призначено у 40 ОТГ, 21 ОТГ чекає призначення ЦВК перших виборів, на різних стадіях утворення перебуває близько 50 ОТГ. Тож процес об’єднання в громади триває успішно», – розповідає  він.

За даними віце-прем’єра, такому росту сприяло кілька факторів. Найперше – передача фінансів на місця.

Саме фінансова децентралізація дала такий чіткий сигнал, що заявлена реформа – не просто розмова. У 2014 році доходи місцевих бюджетів становили 68 млрд грн. 2015 рік закінчили на рівні 100 млрд грн, 2016-й – 146 млрд грн і 2017-й – 192 млрд грн. Це власні доходи – без міждержавних трансфертів, які стосуються медичної, освітньої субвенції та інших повноважень, які передаються сьогодні саме на місця. Якби додати їх до бюджетних 192 млрд грн, то побачимо, що 50% держбюджету України – у розпорядженні органів місцевого самоврядування як міжбюджетні трансферти, а решта 50% – це витрати казни на національну безпеку, соціалку та інші статті. Тобто разом із повноваженнями від міністерств місцевим ОТГ передаються фінанси під виконання функцій, щоб послуги чи сервіси надавалися краще», – пояснює Зубко.

Друге – бажання самих людей краще жити. Особливо це простежувалося в децентралізації  в сільській місцевості. «Чому децентралізація успішно пішла на селі й саме там з’явилися перші громади? Відповідь – у прагненні людей до міської якості життя… І найголовніше – мотивація сільських громад будувати міську якість життя у себе створює конкуренцію за інвестора, людей, інфраструктуру, можливість отримання податків та додаткових надходжень. Тому в підсумку децентралізація посилить внутрішню конкуренцію, яка швидше та потужніше розвиватиме всю Україну», – пояснює він.

За словами Геннадія Зубка, «маркери» від наших європейських колег (Ради Європи, Конгресу місцевих та регіональних влад, ОЕСР) в частині децентралізації позитивні. «Вони оцінюють реформу дуже успішно, адже, окрім об’єднання громад, вони бачать нашу роботу в секторальній децентралізації, як змінюються сервіси, як збільшуються повноваження ОТГ, як зростають фінансові надходження, як місцеве самоврядування приходить до середньострокового планування, бо мають абсолютну податкову базу тощо. Змінюється система менеджменту в ОТГ. У об’єднаних громад такі самі повноваження, як у місцевої влади Києва… Завдяки децентралізації, зокрема, наразі ментально змінюється система менеджменту в Україні», – підсумував він.