друкувати


«8 фермерів» зареєстрували право власності на майже 500 тис. га землі

16 квітня 2018, 13:30

8 українських «фермерів» зареєстрували право власності на майже півмільйона гектарів землі, кожному не менше як по 62 тис. га. Про це йдеться у блозі AgroPolit.com «Як «8 фермерів» поділили всю державну землю…»  і поданій до нього інфографіці. 

Нагадаємо, раніше експерти повідомляли, що 1 га землі в Україні повинен коштувати $400-600.

Згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно Мін'юсту, 3 власники взяли в довготермінову оренду 637 тис. га земель держвласності, тобто по 200 тис. га з гаком.

Решта землі (майже три мільйона га) перебуває в користуванні та власності майже 45 тис. фермерів. Невже цей державний мільярд коштів платників податків піде «за призначенням»? Не вірю, але буду контролювати", – зазначає у блозі радник міністра МВС та першого віце-прем’єра (з аграрних питань) Степана Кубіва Михайло Апостол.

У даних Мін'юсту, на які посилається Апостол, також вказана розбивка по кількості земельних ділянок, які перебувають у власності тих, чи інших фермерських господарств і вид розпорядження цієї землі.

Згідно із статистикою, у власності перебуває 1,7 млн га, в оренді – 1,1 млн га, під правом постійного користування – 520 тис. га, під емфітевзисом – 280 тис. га. Детальніше структуру розбиття земель за гектарами, за власниками – дивіться в інфографіці блогу.