друкувати


Корупція в оренді державних земель може відродитися завдяки старанням депутатів

16 квітня 2018, 09:35

Подання 44 нардепів до Конституційного суду може відродити корупцію в оренді державних землях. Таку думку в блозі на AgroPolit.com під назвою «Чи відродиться корупція в орендних торгах за держземлі? Практика і виклики» розповів економіст в IMF Group Ukraine Григорій Кукуруза.

Нагадаємо, що жовтні минулого року група з 44 народних депутатів направила позов до Конституційного суду з вимогою визнати постанову від 7 червня 2017 року №413 Кабміну неконституційною і скасувати її силу. Даний документ зобов’язує всі державні землі здавати в оренду за ставкою не нижчою, ніж 8%, і на строк не менш ніж 7 років (включаючи й переоформлення договорів). Також цією постановою було також встановлено, що обсяг земель, які передаються громадянам у безоплатне користування, не може перевищувати 25% від площі земель, переданих в оренду з дотриманням усіх встановлених норм (8%/7 років)

«Починаючи з 2018 року, проти обласних управлінь Держгеокадастру по всій країні прокотилася хвиля судових позовів, за кожним з яких окружні (а потім і апеляційні) суди визнали дії управлінь Держгеокадастру щодо виконання Постанови Кабінету Міністрів №413 – неправомірними…», – пише економіст.

Таке пожвавлення, на думку Кукурузи, не випадкове.

З початку реформування системи передачі сільськогосподарських держземель в оренду 2014 року середня ставка орендної плати зросла з 5,33% до 14,74% 2017 року, а надходження до місцевих бюджетів (у реальному вираженні) збільшилися на 130%. Але очевидно, що, оскільки даний ресурс був перенаправлений до бюджету з інших, менш легальних джерел, а сума, про яку ми говоримо, становить близько 150 млн грн за рік, – ціла низка посадових осіб виявилися зацікавленими в збереженні своєї «вотчини», і до Нового року тенденція може повернутися у зворотний бік…», – пояснює він.

Хто з депутатів у цьому зацікавлений – читайте далі у блогові за посиланням.