друкувати


Названо умови, за яких в Україні з’являться якісні дороги, – експерт

15 квітня 2018, 08:30

Лише за умови насуворішого контролю за діяльністю керівників автодорожніх компаній, яка унеможливить корупцію та «відкати», можна очікувати, що в Україні побудують якісні дороги. Про це, із посиланням на екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, повідомляє УНН.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Володимир Гройсман переконаний, що за 3-5 років в Україні будуть відновлені дороги.

За словами О. Кучеренка, в Україні будь-яка сума, виділена на дороги, буде «розчинятися в кишенях керівників компаній, які працюють в автодорожній галузі».

Він пояснив, що злодійство і «відкати» на дорогах за рахунок порушення технологій, термінів, як і раніше, процвітає. І це є величезною проблемою.

У кошторисах на капітальні ремонти доріг виділяються нормальні суми, кошторис завищується, в результаті недосипають щебінку або засипають не ту, чи не той цемент, використовують не ту технологію, не ту техніку, для того, щоб «відкотити» 50%. У результаті цей ремонт, який повинен прослужити 5-7 років, через рік-два сповзає. Якщо навіть у Києві дороги в жахливому стані, то що говорити про всю Україну. Наприклад, на таких напрямках, як Кропивницький–Миколаїв або Кривий Ріг–Миколаїв доріг немає взагалі", – зазначив Кучеренко.

Водночас він додав, що, на думку фахівців, в Україні потрібно будувати нові дороги. Однак це колосально дорого. Таким чином виходить, що дороги не будуються, за капремонтів половина коштів освоюється в «кишені», а ремонти служать не той період часу, який повинні.

До того ж, відповідальності немає жодної. Керівників Дорожньо-експлуатаційних управлінь та інших підприємств, що займаються дорогами, не карають. А значить, що у цих відкатах, в освоєнні цих мільярдів задіяні серйозні люди. Крім того, це вічний бізнес для шиномонтажу", – підкреслив екс-міністр ЖКГ.

За його словами, керівник Укравтодору Славомір Новак у цих умовах не в змозі проконтролювати якість ремонтів.

Також експерт звернув увагу на те, що Україна втрачає величезні кошти через відсутність нормальних доріг, оскільки інші країни не можуть використовувати нашу інфраструктуру для транзиту і доставки товарів.

Раніше повідомлялося, що цього року загальний дорожній бюджет перевищує 47 млрд грн — без урахування коштів від митного експерименту. Субвенція місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах становить 11,5 млрд грн.