друкувати


Урядова програма підтримки кооперативів містить низку бар’єрів для користування нею аграріїв, – АФЗУ

15 квітня 2018, 07:29

Для того, щоб отримати допомогу на кооператив, потрібно зібрати 20 осіб, які матимуть по 100 га землі, а це практично неможливо. Про це розповів голова громадської спілки Асоціації фермерів та землевласників України Одеської області Володимир Варбанець у матеріалі АgroРolit.com «Фермерський післясмак від мільярда – гроші є, але вони нам не дістануться».

Нагадаємо, кооперативи мають отримати 70% компенсації за обладнання.

В кооператив можуть поєднатися родичі чи наближені одне до одного люди, а для чужих фермерів все дуже індивідуально. Тим паче, в селах немає стільки фермерів – в одному 3, в іншому 5, але ніяк не зібрати 20. Все зроблено для фейку", – каже голова АФЗУ.

Він зазначає, що ще однією перепоною на шляху отримання фермерських коштів становить відсутність ліквідної застави та недосконала система підготовки та подачі документів.

Дрібний фермер, у якого 200 га землі, не може отримати кредит у банку. В нього немає ані кредитної історії, ані ліквідної застави. Всі зраділи, що будуть компенсації фермерам, а насправді ж – ні. Якби й отримували компенсацію, то існує проблема зі строками – вже квітень, в грудні розпочнеться морока зі збиранням документів, хтось не встигне потрібні довідки зібрати на кінець року, тожі виплати не буде. У мене є ліквідна застава, але я не буду подаватися на жодну з програм компенсації. Це невигідно", – зазначив він.

Попри те, що зі всієї України – саме в Одеській області найбільша кількість господарств, проблематичність утворення кооперативів залишається.

Новостворені кооперативи не зможуть скористатися програмою підтримки. Найбільше число фермерів знаходиться в нашій області – до 5 тис, тоді як в Україні всього 33 тис. Ми хочемо створити кооператив, але нам не вдається цього зробити навіть для прикладу. Все що зробила держава – обклала всіх податками. В результаті цього половина фермерських господарств позакривається", – розповідає Володимир Варбанець.