друкувати


Україна утричі більше купує свинини, аніж продає — АСУ

14 квітня 2018, 08:28

За перший квартал 2018 року обсяг імпорту свіжого, охолодженого та замороженого м'яса свинини в 3 рази перевищив обсяг його зовнішніх поставок. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані Державної фіскальної служби України.

Нагадаємо, що експерти АСУ вважають, що післявеликоднє послаблення цін на живця свиней не буде тривалим.

Повідомляється, що за січень-березень на внутрішній ринок України надійшло 1,8 тис. тонн імпортної свинини сукупною вартістю на $3,07 млн. При цьому експорт склав 0,6 тис. тонн, а валютні надходження за такі поставки обмежилися $1,4 млн.
В аналітичному відділі АСУ відзначають, що рік тому ситуація була іншою.

За перші три місяці 2017-го вітчизняні трейдери експортували 1,88 тис. тонн свинини, тоді як імпорт склав лише третину згаданих обсягів – 0,66 тис. тонн. Нинішня ситуація діаметрально протилежна. Тому замість позитивного зовнішньоторговельного сальдо, як у минулому році, маємо негативне, яке становить $1,7 млн", — зазначають експерти.

Вони пояснюють, що причиною такої «рокіровки» стало зменшення внутрішньої пропозиції свинини.

Менші обсяги наявного на ринку сировини штовхають внутрішню ціну вгору. Таким чином, цінова привабливість вітчизняної свинини, наприклад, для Грузії, зменшується, а низька ціна імпортної все більше привертає м'ясопереробників", — пояснюють фахівці.

Також в АСУ відзначають, що за 2017 рік Україна наростила експорт свинини.

За 2017 рік на зовнішні ринки було продано продукції на $10,5 млн, що вдвічі більше, ніж у 2016 році. У натуральному вираженні експорт зріс на 34,7% — до 4,9 тис. тонн. При цьому варто відзначити, що, попри зростання експортних поставок, Україні не вдалося відновити його до показників 2015 року. Тоді відвантаження на зовнішні ринки досягла 27,1 тис. тонн ($54,7 млн). На Росію припадало 96,5% всіх поставок української свинини. Після російської заборони експорту свинячий продукції, виробленої в Україні, географія поставок змінилася", — уточнили в АСУ.