друкувати


Уряд закликали освоювати польський досвід підтримки фермерів, – АФЗУ

13 квітня 2018, 11:29

Держава повинна перейняти досвід сусідів та спростити складну систему отримання коштів для тих, хто дійсно хоче працювати. Про це розповів член Ради Асоціації фермерів та землевласників України (АФЗУ) Василь Малкович у матеріалі АgroРolit.com «Фермерський післясмак від мільярда – гроші є, але вони нам не дістануться».

Нагадаємо, що уряд затвердив порядок розподілу бюджетних коштів для фермерів.

Потрібно перейняти досвід Польщі, віддати гроші фермерам, а потім отримати звіт – на що та з якою користю вони були використані. Зрозуміло що деякі моменти потрібно вдосконалити, має бути застава та інше. Але для людей, які справді хочуть працювати система отримання коштів повинна бути простішою", – наголошує член Ради АФЗУ.

Про свій досвід кредитування у фермерській діяльностівін розповідає:

Я понад 8 років займався тваринництвом, з 13 голів я збільшив стадо до 120 голів. Лише один раз я користувався програмою безпроцентного кредиту на 5 років, і отримав 70 тис. грн. Окрім цього в банках ніколи нічого не брав, щоб не залишитися голим".

Василь Малкович зазначає, що потрібно боротися зі створенням псевдокооперативів, бо майбутнє за тими, що відповідають стандартам.

Кооперації добре працюють у світі. А у нас в Україні молочний бізнес монополізований. Не зрозуміло, як з цим боротися, щоб створювали не фейкові кооперативи, як роблять деякі молокозаводи, а дійсно ті, що відповідатимуть стандартам. За ними майбутнє. Люди повинні отримувати реальну ціну за молоко, а не дивитися, як в одну бочку зливають молоко різної якості, а ціну платять однакову", – підкреслює він.