друкувати


«Нафтогаз» хоче відсудити у «Газпрому» ще $15 млрд

13 квітня 2018, 09:27

Якщо тарифи на транзит газу по території України будуть переглянуті, то «Нафтогаз» претендуватиме на компенсацію від «Газпрому» в розмірі до $15 млрд. Про це повідомляють «Українські новини» з посиланням  лист голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва на адресу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який є в розпорядженні самого видання.

Нагадаємо, що виконавча служба Міністерства юстиції України та міжвідомча робоча група працюють над виробленням правильного алгоритму стягнення штрафу з «Газпрому».

Навіть у разі незгоди на перегляд тарифу з боку «Газпрому» право на перегляд дає можливість у порядку арбітражного провадження звернутися за компенсацією від «Газпрому» через сплату російською компанією у 2018–2019 роках чинного тарифу, який у повному обсязі покриває всі витрати, пов'язані з транзитом газу. Крім того, в разі відсутності транзиту після 2019 року, перегляд тарифу дозволяє вимагати за це компенсацію – зокрема, вимагати від іншої сторони контракту компенсацію витрат, пов'язаних з економічним знецінюванням вкладеного капіталу, тобто втраченої вартості транзитних активів. За оцінкою компанії, право на перегляд тарифу в цілому може дозволити компанії отримати додаткову компенсацію в розмірі до $15 млрд", – цитує видання лист.

Повідомляється, що Коболєв відмітив, що спір за тарифною ставкою також може стати істотним економічним стимулом для «Газпрому» продовжувати транзит і після 2019 року.