друкувати


Переговори про створення ЗВТ із Туреччиною перебувають на завершальній стадії, – Кубів

13 квітня 2018, 08:29

Результатом 11-го засідання Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва в Анкарі настало наближення України до підписання угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Туреччиною. Про це, з посиланням на заяву першого віце-прем'єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва, повідомляє сайт Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Нагадаємо, що сільгосппродукція увійде в Угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною.
 


Завершення переговорного процесу щодо укладення Угоди про вільну торгівлю Україна–Туреччина на взаємовигідних умовах є одним із найважливіших спільних завдань. Ми також приділяємо значну увагу поліпшенню інвестиційних можливостей для турецького бізнесу, який закликаємо долучатися до приватизації в Україні, а також брати активну участь у проектах в галузі інфраструктури, енергетики, сільського господарства, промисловості, а також освіти, науки та культури", – підкреслив перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

 

Він додав, що однією з нових дуже вигідних можливостей є торговельна взаємодія Туреччина – Катар – Азербайджан – Грузія – Україна. 

Ця співпраця відкриє нові можливості для виробництва продукції з високою доданою вартістю, розширить транспортні потоки, зокрема, відбудеться активізація співробітництва у нафтогазовій галузі, у тому числі опрацювання питання створення українсько-катарсько-турецької робочої групи з метою вироблення механізмів і маршрутів доставки скрапленого природного газу з Катару в Україну, – зазначив Кубів.

С. Кубів сказав, що у 2017 році Туреччина посіла третє місце серед торговельних партнерів України за обсягом українського експорту товарів (5,8% загального експорту товарів з України) та перше місце серед країн Близькосхідного регіону за обсягами товарообігу з часткою 50%. Товарообіг склав $3,78 млрд (зростання на 20,1% проти 2016 року), експорт – $ 2,52 млрд (зростання на 22,9% проти 2016 року), імпорт – $1,26 млрд (зростання на 14,9%), позитивне сальдо – $1,26 млрд (більше, ніж у 2016 році, на $305,46 млн).


Продовжуємо співробітництво у сфері інвестицій та державно-приватного партнерства, IT, інновації, сільського господарства та харчової промисловості, у сферах ветеринарії, карантину та захисту рослин, промисловості, сертифікації та стандартизації, – підкреслив Степан Кубів.

Він розповів, що серед позитивних аспектів розвитку українсько-турецького економічного співробітництва за останній період слід відзначити підвищення рівня турецьких інвестицій в українську економіку.