друкувати


Міжвідомча робоча група працює над алгоритмом стягнення з «Газпрому» $6 млрд штрафу, – АМКУ

11 квітня 2018, 08:29

Виконавча служба Міністерства юстиції України та міжвідомча робоча група працюють над виробленням правильного алгоритму стягнення штрафу з «Газпрому» у розмірі $6 млрд. Про це в ексклюзивному інтерв’ю АgroРolit.com. розповів голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв.

Нагадаємо, що Україна примусово стягуватиме борг «Газпрому».

 

Можливо, нам вдасться стягнути штраф 6 мільярдів доларів, рішення було винесено в січні 2016 року. «Газпром» оскаржив його в суді. Проте з української точки зору – не зовсім ефективним способом. У процесі оскарження рішення були допущені процесуальні порушення, а «Газпром», замість того, щоб це усунути, почав сперечатися, що їх не було, через що й пропустив терміни по оскарженню рішення, по суті. За позовом Комітету було прийнято судове рішення про стягнення штрафу та пені за його несвоєчасну оплату", – сказав Ю. Терентьєв.

 За його словами, на території України з «Газпрому» було стягнуто близько 80-90 млн грн.

Зараз триває робота щодо початку виконавчого провадження в іноземних інвестиціях. Цю роботу веде виконавча служба Міністерства юстиції та сформовано міжвідомчу робочу групу, з вироблення правильного алгоритму стягнення цього штрафу – $6 млрд. Сума дійсно велика, тож вимагає визначення правильного порядку дій. Сподіваюся, ми будемо такі ж успішні, як «Нафтогаз», – уточнив він.

За словами Ю. Терентьєва, рішення Стокгольмського арбітражу виходить з аналізу контрактних зобов’язань, а рішення Антимонопольного комітету – «це порушення публічного порядку, українського права».

Багато в чому оцінка фактів арбітражу збігається з нашою", – сказав Терентьєв.