друкувати


Зростання індексу споживчих цін на продукти харчування у 2017 році становило 12,9%, – АМКУ

10 квітня 2018, 16:28

За європейськими мірками, зростання індексу споживчих цін на продукти харчування в Україні становило у 2017 році 12,9%.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв.

Сьогодні ціни не викликають надмірного занепокоєння. Досить важка ситуація була влітку та у вересні 2017 року, коли Антимонопольний комітет України почав активно загострювати увагу інших державних відомств. Адже динаміка цін на основні споживчі товари, зокрема на м’ясо, набувала тривожної форми: спостерігалося стрімке подорожчання м’ясних продуктів, особливо, курятини, тому почали більш прискіпливо вивчати цей ринок. Наразі ціни на м’ясну продукцію та курятину стабілізувалися. Тому сфокусували увагу на ринку яєць курячих", – сказав Ю. Терентьєв.

За його словами, ціни на яйця виросли у жовтні 2017 року майже на 40%, у порівнянні з літом.

Щороку восени завжди діє сезонне підвищення, а весною – зворотний тренд. Але навіть з урахуванням цього фактору є питання до ціни. Загалом ринок яєць в України є олігопольним,  на ньому домінують кілька гравців  із приблизно однаковими частками. В динаміці декількох років ми не бачимо активної боротьби за ринкову частку. Це змушує уважніше подивитися на цей ринок. Наразі відкритого  розслідування немає. Тільки дослідження ринку", – уточнив голова АМКУ.

Також він повідомив, що після вересня минулого року зростання цін уповільнилося (ціни у графіці). У зимовий період можна було говорити про відносну стабільність проти осені.

За деякими позиціями ціни навіть знижувалися – у порівнянні з 3-4 кварталом 2017 року.  Якщо міряти за європейськими мірками, то зростання індексу споживчих цін на продукти харчування становило у 2017 році 12,9%. Таку статистику бачимо на базі актуальних даних, які АМКУ отримує від Держстату та інших джерел", – сказав Терентьєв.

Він зауважив, що ціни – лише один з індикаторів ситуації на ринку.

Паралельно проводяться планові дослідження стану конкуренції деяких ринків для розуміння структури ринків, виробничого ланцюжка певного продукту, основних факторів, які впливають на ринки, та кількості й ролі ключових гравців. Так, зараз вивчаємо ринок курятини, соняшникової олії, цукру та яєць", – сказав Ю. Терентьєв.

За його словами, зараз АМКУ закінчує звіти щодо ринку цукру та соняшникової олії.

 Попередні результати досліджень свідчать про відсутність проблем на цих ринках з погляду закону про захист економічної конкуренції. Та з огляду споживчих потреб українців – це важливі ринки, тож, враховуючи інтегрованість цих ринків у загальносвітовий агроринок, Комітет після завершення досліджень продовжить моніторити ситуацію на них", – повідомив він.