друкувати


Угода про асоціацію з ЄС у 2017 році була виконана лише на 41%, — експерт

10 квітня 2018, 13:00

У 2017 році Україна виконала лише 41% від плану дій, передбачених в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це volynonline.com. розповіла доцент кафедри міжнародних відносин та регіональних студій факультету міжнародних відносин Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Наталія Романюк, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що за даними Державної служби України з питань безпечності продуктів та захисту споживачів, готують понад 50 документів для узгодження українського законодавства до вимог Угоди про асоціацію з ЄС.

За Угодою є чітко визначений план дій, а от темпи виконання планів у нашої держави далеко не стаханівські. Погляньмо на цифри. У 2017 році керівництво країни просунулося на 41% від запланованих заходів, а в 2016-му виконання плану склало лише 34%", – сказала експерт.

Угода про асоціацію України з ЄС в теорії охоплює чи не всі напрямки функціонування держави, зокрема – сільське господарство.

Поряд з перспективами експорту (а сільгосппродукція – основа українського експорту) в цю сферу діяльності виконання Угоди внесло й певний деструктив. Адже українські стандарти поряд з європейськими – застарілі. Отож, в ході запровадження євростандарту, заговорили, що жителі сіл, котрі вручну доять молоко, вже в липні не зможуть його здати заготівельнику. Відтепер фермери-одноосібники створюють об’єднання та реєструють їх", — сказала експерт.

За її словами, таким чином влада кладе на терези й спрощення доступу нашого продукту на європейський  ринок.

На Волині за період 2014-2016 року лише чотири підприємства зі 119 отримали право торгівлі на європейському ринку. Зокрема, мова й про сертифікати «Ecocert». Загалом в Україні 14 тисяч компаній експортують товари до Європи, в 2016 році їх було на 734 компанії менше", — зазначила Наталя Романюк.

Причиною такого низького рівня показників виходу на ринок Європи Наталія Романюк називає незнання схеми виходу на ринок ЄС, мовний бар'єр у старшого покоління бізнесменів та небажання вести прозорий бізнес. За словами експертки, бракує  роботи з підприємцями «на селі».

Також Наталія Романюк вважає, що Україна буде конкурентоздатною в тих галузях, котрі вимагають ручної праці.

Україні варто відкривати фабрики з пошиття одягу, пропонувати косметичні послуги. Це вигідно, бо в Україні година праці коштує значно дешевше, а це знижує вартість продукту на ринку", — уточнила вона.